Bývalí velitelé NATO vyzývají ke zrušení omezení dodávek zbraní na Ukrajinu

Skupina generálů ve výslužbě z členských států NATO vyzvala ke změně politiky vojenské podpory Ukrajiny. Ve společné výzvě trvají na zrušení omezení typů a množství zbraní předávaných Ukrajině a na urychleném dodání kriticky potřebného vojenského vybavení. Generálové upozorňují na důležitost zajištění technologické převahy nad nepřítelem a vyzývají k prioritní podpoře operačních rezerv AFU, včetně munice a údržby zbraní.

O tom píše „Ukrinform“.

Kromě toho generálové navrhují rozšířit výcvik ukrajinských vojáků v zahraničí a uzavřít dlouhodobé dvoustranné bezpečnostní dohody mezi Ukrajinou a zeměmi NATO po vzoru Estonska. Zdůrazňují, že taková podpora je nezbytná pro obnovení územní celistvosti a suverenity Ukrajiny.

„Výzva vyzývá k zahájení uzavírání dlouhodobých dvoustranných bezpečnostních dohod mezi Ukrajinou a členskými státy NATO po vzoru Estonska (v poměru k velikosti HDP země), aby byla zaručena trvalá vojensko-technická podpora, a na summitu Aliance ve Washingtonu k přijetí dokumentů o nezvratnosti podpory Ukrajiny až do obnovení její územní celistvosti a suverenity a jasného plánu vstupu Ukrajiny do NATO,“ uvádí ukrajinské vydání.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg předtím vyzval spojence, aby zrušili omezení pro použití ukrajinských zbraní k zasažení vojenských zařízení na ruském území. Generální tajemník uvedl, že Rusko vede útočnou válku a Ukrajina má právo se bránit. „A to zahrnuje i zasahování cílů na ruském území,“ vysvětlil s tím, že někteří spojenci již taková omezení zrušili a „je načase, aby i ostatní spojenci“ zvážili, zda učiní totéž.

  Rusko nesmí uniknout trestu za agresi proti Ukrajině a válečné zločiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com