Ukrajina čeká na první munici zakoupenou v rámci české iniciativy.

První náboje zakoupené v rámci české iniciativy na dodatečné dodávky vojenské munice dorazí na Ukrajinu v červnu.

Tuto informaci poskytl český ministr zahraničí Jan Lipovský před zasedáním ministrů zahraničí členských zemí Evropské unie 27. května.

Podle něj se Praha v současné době soustředí na plnění uzavřených a zaplacených dohod.

„Jsme vděčni za každé euro, za každý dolar, který byl nasměrován do této české muniční iniciativy. Myslím, že v červnu budou první střely fyzicky na ukrajinském území. Pomohou ochránit suverenitu Ukrajiny před ruskou invazí,“ řekl Lipovský.

Iniciátorem nákupu munice je Praha. V dubnu český prezident Petr Pavel prohlásil, že země je připravena nakoupit pro Ukrajinu více než 1 milion nábojů ze třetích zemí.

Původně se plánovalo, že partneři poskytnou prostředky na nákup 500 000 kusů munice.

„Těší mě, že se k naší iniciativě připojilo již asi 20 zemí – od Kanady, přes Německo, Nizozemsko až po Polsko. Díky nim můžeme poskytnout přibližně 500 000 kusů dělostřelecké munice. Věříme, že později dojde k dalším dodávkám,“ slíbil český premiér Petr Fiala při projevu v think tanku Hudson Institute ve Washingtonu.

Ale i tak naznačil, že „není důvod, proč by 20 dárcovských zemí nemohlo v příštích 12 měsících pomoci poskytnout další milion nábojů“.

„Koneckonců česká iniciativa není jednorázovým projektem. Jejím cílem je vytvořit dlouhodobý systém dodávek munice pro těžké zbraně,“ poznamenal Fiala.

Taková iniciativa české strany uspokojí potřeby Ukrajiny v oblasti munice a pomůže změnit situaci na frontové linii, domnívají se odborníci.

Český premiér uvedl, že mnoho evropských zemí považovalo svou bezpečnost za samozřejmost příliš dlouho, což však vedlo k velmi malým výdajům na obranu.

Podle Fialy je však nyní situace jiná – Evropa totiž dostala „budíček“, když Rusko zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu.

  Výzvy z Ruska: NATO musí reagovat - náčelník generálního štábu souhlasí s ministrem zahraničí.

„Většina západních zemí chce platit. Evropa nyní ví, že nemůže používat pouze měkkou sílu. Uvědomila si, že tvrdou sílu je třeba použít nejen pro globální rovnováhu, ale také pro vnější bezpečnost,“ uvedl český premiér.

Tomáš Kopečný, český zmocněnec pro obnovu Ukrajiny, uvedl, že se jedná o zhruba tři miliardy dolarů.

Již dříve šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell uvedl, že do konce roku 2024 se roční výrobní kapacita EU zvýší na 1,4 milionu nábojů.

Tím by předběhla USA, které by měly v příštím roce dosáhnout 1,2 milionu. Podle analytického centra Royal United Services Institute je Rusko schopno vyrobit 2,5 milionu nábojů ročně.

Ve zprávě Mezinárodního institutu pro strategická studia dospěli analytici Franz-Stephan Gadi a Michael Kofmann k závěru, že Ukrajina by potřebovala 75-90 tisíc dělostřeleckých granátů měsíčně, „aby udržela válku v defenzivě, a 200-250 tisíc pro masivní ofenzivu“.

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell uvedl, že roční výrobní kapacita EU se do konce roku 2024 zvýší na 1,4 milionu střel, čímž předstihne USA, které by měly v příštím roce dosáhnout 1,2 milionu. Rusko je podle think tanku Royal United Services Institute schopno vyrobit 2,5 milionu nábojů ročně.

Ve zprávě Mezinárodního institutu pro strategická studia dospěli analytici Franz-Stephan Gadi a Michael Kofman k závěru, že Ukrajina by potřebovala 75-90 tisíc dělostřeleckých granátů měsíčně, „aby udržela válku v defenzivě, a více než dvojnásobek – 200-250 tisíc – pro velkou ofenzivu“.

Hlavně je třeba si uvědomit, že obrana a ofenziva ukrajinské armády již není otázkou pouze Ukrajiny a její celistvosti.

Otázka zachování ukrajinského státu je dnes otázkou bezpečnosti Evropy a celého světa.

Je tedy zcela zřejmé, že dnešní podporou Ukrajinců si Evropa zajišťuje bezpečnost a mírové zítřky.

  Partyzáni v akci. V Rusku vykolejil vlak.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com