Rusko hodlá využít krize na polsko-běloruských hranicích k destabilizaci situace v EU

Informace o migrační krizi, která se odehrává na bělorusko-polské hranici, jsou den ode dne alarmující. Bývalá litevská ministryně obrany Rasa Yuknevičienė se domnívá, že taková eskalace situace by mohla vyvolat ozbrojený konflikt s Běloruskem, do kterého bude nejprve zataženo Polsko a Litva a poté Rusko a Evropská unie.

Existují vážné důvody k obavám: Rusko již vypracovalo podobný scénář během vojenských cvičení Západ-2021 na ruských a běloruských cvičištích. Připomeňme, že podle plánu fiktivní vojenský konflikt začal přesně na hranici mezi Běloruskem, Ruskem a Evropskou unií v souvislosti s aktivizací extremistických a teroristických skupin. Fiktivní situace se bolestně podobá naší realitě…

I kdyby si však Rusko a Bělorusko netroufly otevřeně konfrontovat EU (a většina odborníků se k tomu přiklání), migrační krize může vést k vážné destabilizaci situace v Evropě. Rusko, které v poslední době sází na nikoli otevřené, ale hybridní války, si nenechává ujít šanci poškodit pověst demokratických vlád. Zatím formou publikací v proruských publikacích a sociálních sítích, diskreditujících protiimigrační nálady.

Pokusy o prolomení polské hranice ze strany migrantů, jejichž počet na bělorusko-polské hranici rychle narůstá, vedou k rozkolu evropských politických elit, v nichž jsou jak zastánci používání silových metod ochrany suverenity, tak ti, kteří obhajují nerušený průchod migrantů do Evropské unie. Chaos v politických kruzích, pokud je veden správně, se může přelít do veřejného prostoru a způsobit protesty mezi obyvatelstvem jak vůči politice uplatňované v EU jako celku, tak v jednotlivých zemích. Vezmeme-li v úvahu další ekonomické a sociální problémy, mohou takové nálady vést k postupnému rozpadu evropského společenství.

Ale Rusko hraje o vysoké sázky. Je pro ni důležité ovlivňovat nejen sentiment veřejnosti, ale také manipulovat jednáním politiků. Proruský tisk a poté sám Sergej Lavrov již oznámili, že EU by měla zaplatit Lukašenkovi, aby vlnu migrantů zadržel. Toto je první krok. Druhým – a už to začali hrát ruští novináři – je donucení europolitiků k účasti na jednání s Běloruskem jako se závislou stranou. Navíc v Evropě již existují politici, kteří tuto myšlenku podporují.

  Protiútok. Poučení, které je třeba pochopit.

V současné době jsou to Litva a Polsko, které zastávají aktivní omezující pozici, které se přímo podílejí na zadržování migrantů. Polské úřady již opakovaně apelovaly jak na vedení evropských států, tak na novináře s žádostí, aby se nepřipojili k dezinformační kampani Kremlu a aby se aktivně zapojili do práce na odstranění sítě pašování lidí z asijských a afrických zemí. do Evropy.

Moudrost, klid a jednota – to jsou tři pilíře, na kterých by nyní měla být založena politika EU ohledně stávajících hrozeb. Bude tato podmínka splněna? Čas ukáže.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com