Situace v Česku očima zahraničních médií: beznaděj, katastrofická ztráta důvěry i přetížená krematoria

„Na epidemiologické mapě světa se Česká republika jeví jako ostrůvek zkázy a beznaděje.“ Tak začíná analýza americké CNN, která koncem minulého týdne poutala značnou pozornost i v Česku. Kritické situace v českých nemocnicích si však všímá stále víc zahraničních médií. Některá zkoumají příčiny krize, jiná se věnují politickým dopadům, a například nizozemská státní televize přinesla záběry z přetížených českých krematorií.

„Po celé zemi se rozšířila nová, infekčnější varianta viru, která dohnala české nemocnice na pokraj kolapsu. Počet obětí překročil 20 tisíc,“ popisuje situaci v Česku americká televize CNN, podle které přitom není důvod, aby Česko jakožto relativně bohatý národ a člen Evropské unie patřilo k nejhorším zemím na světě. Ke „katastrofě“ nicméně vedly „desítky menších pochybení a pozdních rozhodnutí“, píše CNN.

Americká televize si ve své analýze všímá mimo jiné i projevu premiéra Andreje Babiše (ANO), který minulý pátek připustil, že vláda udělala „příliš mnoho chyb“, a požádal veřejnost o „poslední šanci“.

Na Babišova slova pronesená před poslanci a opětovné zpřísnění protiepidemických opatření v Česku ostatně upozorňuje hned několik zahraničních médií, včetně agentury AP.

„Kvůli nárůstu nových nákaz způsobených vysoce nakažlivou variantou koronaviru a zaplněným nemocnicím čelí jedna z nejvíce zasažených zemí Evropské unie nevyhnutelnému: nejpřísnějšímu lockdownu od začátku pandemie,“ poznamenává AP.

Nově zavedeným opatřením a kritické situaci v Česku se věnuje také britský konzervativní časopis The Spectator. Píše například o „rozdělené atmosféře“, ke které podle něj přispívá také premiér Babiš, a dopadech „chaosu“ na dodržování protiepidemických restrikcí.

„Po oznámení nových opatření dosáhly strach a cynismus v České republice nových výšin. Odhodlání a jednota, které se před rokem staly charakteristickými rysy počáteční reakce na covid, jsou nyní jen vzdálenou vzpomínkou. Hněv způsobený lockdownem, skepticismus ohledně vakcín a katastrofická ztráta důvěry ve vládu znamenají, že země čekají těžké týdny,“ uzavírá The Spectator.

  Rusko. Pozdrav z minulosti

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com