Peskov: Země NATO provokují Ukrajinu k pokračování v nesmyslné válce s Ruskem

Země NATO v posledních dnech a týdnech vyvolávají další napětí a provokují Ukrajinu, aby pokračovala v nesmyslné válce s Ruskem, prohlásil dnes mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ruská vojska zaútočila na Ukrajinu v únoru 2022, obsadila část jejího území a ve vojenské agresi vůči sousední zemi pokračují. Západní spojenci Kyjeva napadenou zemi podporují mimo jiné dodávkami zbraní.

Peskov podle agentury Reuters dnes obvinil některé západní země, že v posledních týdnech zvyšují napětí tím, že umožňují Ukrajině použít zbraně, které jí před tím dodaly, proti cílům uvnitř Ruska.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nedávno prohlásil, že „spojenci by měli zvážit odvolání některých omezení, která zavedli na použití zbraní dodaných Ukrajině“. Argumentoval například zintenzivněním bojů v Charkovské oblasti – frontová linie se tam nachází nedaleko ruské hranice, což Ukrajincům ztěžuje obranu, když nemohou dodané zbraně použít k útokům na ruské území. Některé státy jsou v tomto ohledu zdrženlivější, třeba USA Kyjevu v případě Washingtonem dodaných zbraní povolení veřejně nedaly.

„Země, které jsou členy Severoatlantické aliance, zejména Spojené státy, a další evropská hlavní města v posledních dnech a týdnech vstupují do nového kola eskalace napětí,“ uvedl dnes Peskov podle serveru Meduza. „Všemožnými způsoby provokují Ukrajinu, aby pokračovala v této nesmyslné válce,“ dodal kremelský mluvčí, který dále pohrozil Západu důsledky.

Rusko před více než dvěma roky svým vpádem na Ukrajinu rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války. Ukrajina naléhá na své spojence, aby jí dodávali zbraně delšího doletu. Někteří její partneři ale váhají s poskytnutím zbraní, které by mohly být potenciálně použity k úderu na ruské území. Spojené státy v dubnu potvrdily, že na Ukrajinu poslaly balistické střely ATACMS. Kyjev se ovšem podle Washingtonu zavázal, že je použije jen na cíle na svém území, které okupují Rusové, a nikoliv na území Ruské federace. Naopak britský ministr zahraničí David Cameron nedávno uvedl, že Ukrajina má právo použít zbraně poskytnuté Londýnem k útokům na území Ruska a je na jejím rozhodnutí, zda tak učiní.

  Kreml počítá se ztrátami až 100.000 mobilizovaných, píše ruský web

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com