Nad Přerovskem se přehnala silná bouřka, voda zatopila část D1

Nad částí Olomouckého kraje se dnes odpoledne přehnala silná bouřka. U Hranic na Přerovsku zaplavila voda část dálnice D1, hasiči tam museli postavit zábranu z pytlů s pískem. Provoz v této části dálnice D1 ale omezen není. V Hranicích a okolí hasiči v souvislosti s bouřkou evidují 15 výjezdů. ČTK to dnes řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Dešťová voda odpoledne zaplavila část dálnice D1 u obce Velká nedaleko Hranic, kam se vylila z přilehlého koryta odvádějícího vodu ze svahu. „Použili jsme pytle s pískem a exponované místo zahradili,“ uvedla Balážová. V Hranicích voda zaplavila několik sklepů, ze kterých ji hasiči odčerpávají. „Čistíme také kanalizační vpusti,“ dodala Balážová.

Silné bouřky se nad Olomouckým krajem prohnaly i ve čtvrtek večer. Například v Olomouci byly na některých místech zatopené sklepy. V městské části Chválkovice začala hořet po úderu bleskem střecha dílny u rodinného domu. Hasiči ve čtvrtek zaznamenali desítku výjezdů.

Deštivé počasí má panovat i v příštích dnech. Český hydrometeorologický ústav varoval, že kvůli vydatným dešťům a nasycení půdy mohou hladiny některých řek na západě Čech překročit v sobotu třetí povodňový stupeň.

Mže a Radbuza Čech bude o víkendu prudce stoupat, hrozí povodně

Kvůli vydatným srážkám a nasycení půdy bude o víkendu prudce stoupat hladina Mže a Radbuzy v Plzeňském kraji až na třetí stupeň povodňové aktivity. Meteorologové dnes zpřísnili <a href=“https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html“>výstrahu</a>, od půlnoci na sobotu do nedělního večera platí v několika regionech na západě Čech povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. Druhý povodňový stupeň překročí řeky v povodí horní Ohře v části Karlovarského kraje i hladina střední a dolní Berounky v Plzeňském a Středočeském kraji.

„Od pátečního odpoledne do noci ze soboty na neděli se budou hlavně v západních částech ČR vyskytovat vydatné srážky s úhrny 30 až 60 milimetrů, lokálně až 80 milimetrů. Jednat se bude většinou o srážky trvalejšího charakteru, ale s proměnlivou intenzitou a kratšími přestávkami. Intenzivnější srážky výjimečně doprovodí i bouřky,“ sdělili dnes ČTK meteorologové.

  Diplomaté z ruských konzulátů musí opustit ČR do 12. března, řekl Lipavský

Vzhledem k silnému nasycení půdy v jihozápadních a západních Čechách budou po deštích výrazně stoupat hladiny řek hlavně v západních a středních Čechách. V sobotu má třetího povodňového stupně dosáhnout Radbuza, Mže a její přítoky, druhého stupně pak toky na horní Ohři. „V důsledku dotoku stoupne nad úroveň druhého stupně povodňové aktivity i hladina střední a postupně dolní Berounky. Na tocích odvodňujících Šumavu očekáváme dosažení prvního povodňového stupně,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Povodňové ohrožení znamená, že voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti i komunikace a působit škody v krajině a na majetku. Lidé by měli podle meteorologů respektovat pokyny záchranných složek či samosprávy, zaparkovat vozidla na výše položených místech a vyvarovat se koupání, plavání, plavbě na lodi i jízdy autem přes povodňovou vodu. Omezit by měli také pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com