Zelenskyj přijel na summit se severskými lídry, podepsal bezpečnostní dohody

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že dnes přicestoval do Švédska. Ve Stockholmu se zúčastní Ukrajinsko-severského bezpečnostního summitu. Ukrajinský prezident dnes ve Stockholmu podepsal bezpečnostní dohody se Švédskem, Norskem a Islandem.

„Prioritou je zajistit pro Ukrajinu další systémy protivzdušné obrany, (probereme) také společné projekty obranného průmyslu, zbraně pro naše bojovníky a společné úsilí přimět Rusko k uzavření míru,“ napsal Zelenskyj k programu své cesty do Švédska na sociální síti X.

Zelenskyj se setká s premiéry Švédska, Dánska, Norska a Islandu, rovněž bude jednat s finským prezidentem. Ukrajinský prezident oznámil, že ho také přijme švédský král Karel XVI. Gustav. Všechny severské země jsou členy Severoatlantické aliance a Ukrajinu v konfliktu podporují. Dánsko a Finsko již s Ukrajinou podepsaly bezpečnostní dohodu na deset let, Dánsko v únoru a Finsko minulý měsíc.

Švédsko dříve tento týden oznámilo, že Ukrajině poskytne vojenskou pomoc ve výši 13,3 miliardy švédských korun (28,6 miliardy Kč). Minulý týden švédská vláda schválila podporu Ukrajině na příští tři roky v celkové výši 75 miliard švédských korun. Norsko podle agentury Reuters v posledních týdnech s Kyjevem vede rozhovory o uzavření bilaterální bezpečnostní dohody.

Vedoucí představitelé budou rovněž jednat o tom, jak mohou severské státy zvýšit výrobu munice a přispět k posílení výroby zbraní pro Ukrajinu, uvedl úřad dánského premiéra.

Zelenskyj ve Stockholmu podepsal bezpečnostní dohodu se Švédskem

Zelenskyj dnes ve Stockholmu podepsal bezpečnostní dohody se Švédskem, Norskem a Islandem, informovala agentura Reuters. Zelenskyj při podpisu zdůraznil důležitost vzájemné spolupráce v boji proti ruské vojenské agresi. Ve Švédsku se ukrajinský prezident zúčastnil ukrajinsko-severského bezpečnostního summitu.

„Vidíme, že Rusko se snaží válku rozšířit. Jen společně můžeme zastavit šílenství z Moskvy,“ uvedl Zelenskyj při podpisu švédské dohody. Její náplní je například finanční pomoc Ukrajině, která se podle Zelenského bude po dobu deseti let platnosti dohody postupně zvyšovat. Švédsko se rovněž zavázalo napadené zemi dodat specializované letouny ASC 890 a stíhačky Gripen, napsal Zelenskyj.

  Ruský velvyslanec obdržel nótu požadující náhradu škod po výbuchu ve Vrběticích

Oslo napadené zemi tento rok také poskytne dodatečnou finanční pomoc ve výši 1,2 miliardy eur (asi 30 miliard Kč) na vylepšení protivzdušné obrany. Norsko rovněž přispěje k rozvoji námořních kapacit v Černém a Azovském moři a bude nadále dodávat systémy NASAMS, informoval ukrajinský prezident.

Island poskytne Ukrajině v letech 2024 až 2028 finanční podporu ve výši nejméně 30 milionů eur (asi 742 milionů Kč). Zelenskyj také vyzdvihl bod dohody, na jehož základě se Island zavazuje nadále podporovat přepravu vojenského materiálu a vybavení od spojenců Severoatlantické aliance na Ukrajinu pomocí pronajatých nákladních letadel.

Kyjev dosud se západními zeměmi podepsal celkem 15 takových dohod včetně dnešních tří, uvedla agentura Reuters. Západ nyní rozděluje otázka, zda by Ukrajina měla používat jím dodávané zbraně i k útokům na ruské území. Podle Zelenského k tomuto kroku západní země časem přistoupí. „Myslím si, že užívání jakýchkoliv západních zbraní na cíle na ruském území je jen otázkou času,“ uvedl.

Švédský premiér Ulf Kristersson před novináři upozornil, že válka na Ukrajině přesahuje území Ruskem napadené země. „Pořád stojí za to opakovat, že bojujete nejen za svoji svobodu, ale za svobodu a bezpečnost nás všech. Podpora Ukrajiny je pro Švédsko a další severské země otázkou jejich vlastní existence,“ řekl.

Zelenskyj na dnešním jednání se severskými lídry vyrazil podle svých slov zejména s cílem zajistit pro Ukrajinu další systémy protivzdušné obrany a diskutovat o společných projektech obranného průmyslu. Uvedl to na sociální síti X.

Další dvě severské země, Dánsko a Finsko, s Ukrajinou podepsaly bezpečnostní dohodu na deset let již dříve, Dánsko v únoru a Finsko minulý měsíc.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com