Putin hodinu telefonoval se Scholzem. Zmínil možné víkendové jednání s Kyjevem, na požadavcích trvá

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek během telefonického rozhovoru informoval německého kancléře Olafa Scholze, že o víkendu se může uskutečnit třetí kolo přímých jednání mezi Moskvou a Kyjevem. Novinářům to sdělil Scholzův mluvčí Steffen Hebestreit. Kancléř opětovně vyzval Putina, aby nařídil okamžité zastavení bojů na Ukrajině.

Ruský prezident v rozhovoru sdělil kancléři, že Moskva je ochotná s Kyjevem vést dialog, pokud ovšem budou splněny všechny její požadavky, oznámil později Kreml.

Dosavadní rozhovory, ve kterých chce Kyjev dosáhnout příměří, zatím úspěch nepřinesly. Obě strany ale podle poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksije Arestovyče souhlasily s poskytnutím humanitární pomoci a vytvořením bezpečných humanitárních koridorů, aby mohli civilisté bezpečně odejít z obklíčených ukrajinských měst.

Arestovyč ale poznamenal, že souhlas je „teoretický“. Zda bude uveden do praxe, jasné není.

Odlišné pohledy

„Spolkový kancléř vyjádřil velké obavy,“ řekl Hebestreit o obsahu hodinového telefonátu Scholze s Putinem.

Uvedl, že oba státníci si vyměnili odlišné názory na situaci. „(Scholz) vyzval k okamžitému zastavení všech bojů a k umožnění humanitárního přístupu,“ uvedl mluvčí. Dodal, že Scholz i Putin se dohodli na dalším rozhovoru v dohledné době.

Putin podle vyjádření Kremlu Scholzovi řekl, že doufá, že ukrajinská delegace zaujme během třetího kola rozhovorů plánovaného na konec týdne „rozumný a konstruktivní postoj“.

Požadavky vůči Kyjevu, jejichž splnění je pro Moskvu podmínkou pro dialog, jsou neutrální a nejaderný status Ukrajiny, demilitarizace země, „denacifikace“ ukrajinského státu jakož i uznání ruské anexe Krymu a nezávislosti samozvaných separatistických republik v Donbasu v administrativních hranicích Doněcké a Luhanské oblasti.

  Slovenští pendleři chtějí zablokovat hraniční přechody s Českem, Rakouskem i Maďarskem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com