Ukrajinci neotáleli. Sotva dostali svolení, zničili v Rusku zbraňový systém za miliardy

Nedlouho poté, co vstoupilo ve známost americké svolení útočit jejich zbraněmi na ruský arzenál, měl zničit ukrajinský HIMARS u ruského Belgorodu protiletecký systém S 300/400. Jeho cena v přepočtu přesahuje 4,5 miliardy korun.

Další kapitální úlovek se patrně podařil ukrajinské armádě poté, co získala svolení americké strany k útokům na ruské zbraňové systémy v ruských regionech sousedících s Charkovskou oblastí.

Jak informuje web tamní televize TSN s odvoláním na video, které sami Rusové zveřejnili na sociální síti Telegram, zaútočili Ukrajinci na území nedaleko ruského města Belgorod. „Úder na protivzdušnou obranu v Belgorodské oblasti. Video ukazuje zničení systému protivzdušné obrany S-300/400. Úder byl proveden raketovým systémem HIMARS,“ napsali mimo jiné Rusové. Pořizovací cena tohoto zařízení má činit asi 200 milionů dolarů, tedy v přepočtu 4,5 miliardy korun.

K útoku mělo dojít o víkendu, píšou podle agentury NEXTA zmínění prokremelští pozorovatelé, tedy zhruba den, či dva poté, co americký prezident v noci na pátek z části zrušil své embargo na použití amerických zbraní na ruském území.

To se má týkat pouze vojenských cílů na území sousedících s Charkovskou oblastí, která nyní čelí ruské útočné operaci. Zároveň se nic nemění na americkém nařízení zakazujícím Ukrajině používat americké střely dlouhého doletu k útočným úderům na ruském území.

Ukrajinci na potřebu zastavovat ruské jednotky již na území nepřítele upozorňovali dlouhodobě. Nyní ovšem připomínají i to, že v ohrožení se ocitla také pohraniční Sumská oblast, v jejíž blízkosti Rusové rovněž kumulují své jednotky a zbraňové systémy. Na další ruské příhraniční regiony, které slouží jako základny ruské válečné agrese na Ukrajině, tedy například na Kurskou, případně Rostovskou oblast, se však americké povolení zatím nevztahuje.

Zdroj: Forum24

  Galant: ICC se snaží Izraeli odepřít právo na sebeobranu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com