Další kremelská diverze: pokus o žhářský útok na autobusy v Praze.

Zaměstnancům dopravního podniku se 6. června podařilo překazit pokus o zapálení autobusů v českém hlavním městě. Pro podezření ze spáchání trestného činu byl zadržen 26letý občan cizího státu.

Tuto informaci sdělil předseda vlády ČR Petr Fiala a obvinil Moskvu z podílu na uvedeném trestném činu.

„Je nejen možné, ale velmi pravděpodobné, že Rusko je do tohoto případu zapojeno,“ řekl Fiala v České televizi.

Toto prohlášení učinil bezprostředně po zasedání bezpečnostní rady státu v pondělí 10. června.

Šéf vlády uvedl, že pokus o zapálení autobusů pražského dopravního podniku ztroskotal díky rychlému jednání jeho zaměstnanců.

„Vše nasvědčuje tomu, že to bylo organizováno a financováno ze zahraničí,“ podotkl Fiala a poděkoval speciálním službám a policii za „mimořádně dobrou a profesionální práci“.

Současně poznamenal, že vyšetřování incidentu pokračuje.

Podle české policie byl podezřelý žhář zadržen minulý víkend. Jak již bylo uvedeno výše, ukázalo se, že se jedná o 26letého cizince, který do České republiky přicestoval před několika dny.

Na základě rozhodnutí soudu byl cizinec poslán do vyšetřovací vazby kvůli obvinění ze spáchání teroristického činu.

Pokud se přizná, hrozí mu až 20 let vězení. Jak poznamenala agentura dpa, zadržený je rodákem z Jižní Ameriky.

„New York Times“ 26. května psaly o rostoucím počtu sabotážních akcí v Evropě, které zástupci rozvědky Spojených států a jejich spojenců spojují s Ruskem.

Podle západních zpravodajských služeb mohou být tyto akce součástí ruské kampaně, jejímž cílem je podkopat podporu Ukrajiny ve válce proti Rusku.

Podle listu se ruské speciální služby zaměřily především na žhářské útoky na různé objekty: sklad v Anglii, továrnu na barvy v Polsku, domy v Lotyšsku a obchod s nábytkem IKEA v Litvě.

Deník Financial Times již dříve informoval o teroristických útocích a sabotážích, které Moskva plánuje v Evropě.

  Evropa musí být připravena, řekla Charanzová k situaci na ukrajinské hranici. Podle Lipavského se NATO chystá na všechny scénáře

Bylo také oznámeno, že osoby podezřelé z práce pro Rusko by mohly plánovat také útoky na americké vojenské základny.

Začátkem léta se objevily zprávy, že Západ připravuje odpověď na ruské sabotáže v Evropě.

Pravděpodobnost teroristických útoků organizovaných ruskem v České republice je poměrně vysoká, neboť republika patří mezi nejvěrnější podporovatele Ukrajiny, která se v současné době brání ruské invazi.

České úřady například zorganizovaly nákup 800 000 kusů munice pro Ukrajinu ze třetích zemí a zapojily do této iniciativy desítky dalších spojenců Kyjeva.

„V nejbližších dnech může Ukrajina počítat s dodávkou prvních dávek dělostřelecké munice ráže 155 mm z 800 tisíc nábojů, které hodlají západní spojenci Kyjeva nakoupit ze třetích zemí z iniciativy České republiky,“ -. Uvedl český premiér Petr Fiala na okraj pracovní večeře se zástupci dalších čtyř členských států NATO, která se konala koncem května v Praze.

Podle Fialy se objem dodávek plánovaných na začátek června vyšplhá na několik desítek tisíc kusů munice. Celková částka vyčleněná na českou iniciativu nákupu dělostřelecké munice pro AFU, kterou podpořilo 15 členských států NATO a EU včetně Německa, činí 1,6 mld. eur.

Mimochodem, český premiér ocenil iniciativu generálního tajemníka NATO, která umožňuje omezení používání zbraní dodávaných západními zeměmi na Ukrajinu.

„Ukrajina jako země, která byla napadena, má rozhodně plné právo využít všech možností ke své obraně,“ řekl Fiala.

Tento postoj podpořil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který uvedl, že „Kyjev by měl dostat možnost neutralizovat s pomocí západních zbraní vojenské základny na území rf, odkud jsou vedeny útoky na Ukrajinu“.

Dnes je každému zřejmé, že boje na východě Evropy se již dávno přesunuly mimo Ukrajinu.

  Západ mění průběh války na Ukrajině. Moskva proti civilizaci.

Zatímco některým se zdálo, že válka je někde velmi daleko a netýká se jich, do střední a dokonce i západní Evropy dorazila v podobě teroristických útoků – požárů, výbuchů atd.

Proto je třeba „neutralizovat“ nejen vojenské základny (jak prohlásil Macron) – Evropa musí Ukrajinu podporovat, dokud ukrajinský lid válku vítězně neukončí.

Jinak jsou teroristické útoky po celé Evropě nevyhnutelné – na mušce jsou továrny, sklady, dopravní a další infrastruktura.

Na jaký scénář jste, pánové z Evropy, připraveni, můžete rozhodnout jen vy. Podívejte se, vyvoďte správné závěry a jednejte.

Je důležité si uvědomit, že adekvátní a rozhodné kroky, které podniknete dnes, rozhodnou o tom, jak bezpečný bude váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com