V Německu je zvýšené riziko útoků islamistů, varuje šéf rozvědky BfV

Riziko islamistických teroristických útoků je v Německu výrazně vyšší než v uplynulých letech, je přesvědčen šéf tamní civilní kontrarozvědky Thomas Haldenwang. Odpovídá tomu podle něj řada informací, které dostává Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), jak se civilní kontrarozvědka oficiálně jmenuje.

„Nebezpečí džihádistických útoků je tak velké jako už dlouho ne,“ řekl Haldenwang agentuře DPA jen pár dnů před začátkem fotbalového mistrovství Evropy.

Za důvody zvýšeného rizika útoků, které mohou hrozit také od individuálních útočníků, Haldenwang pokládá mimo jiné posílení organizace Islámský stát-Chorásán, což je afghánská větev tohoto teroristického uskupení, či převzetí moci Tálibánem v Afghánistánu před pár lety. „Situace na Blízkém východě po teroristickém útoku Hamásu je rozhodně dalším důvodem zesílení hrozby islamistického terorismu,“ míní.

Německo je podle něj v centru pozornosti džihádistů více než jiné evropské země, protože je vedle Spojených států vnímáno jako jeden z nejdůležitějších podporovatelů Izraele.

Vedle islamistického terorismu považuje Haldenwang za největší hrozby pro bezpečnost spolkové republiky pravicový extremismus a špionážní aktivity cizích zemí.

Zatím poslední útok, u něhož vyšetřovatelé vycházejí z islamistické motivace, se v Německu odehrál na konci května, kdy 25letý Afghánec v Mannheimu zaútočil nožem na členy k islámu kritického uskupení Pax Europa. Několik jich zranil a při útoku navíc zabil policistu.

ČTK

  Putin zastavil platnost některých článků daňových smluv s několika státy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com