Kremelsky kolos na hliněných nohou. Ruská ekonomika je na pokraji sil.

Spojené státy blahopřály Ruské federaci ke Dni Ruska. Dárkem od amerických „partnerů“ bylo zavedení nového kola sankcí pro ruské „kolegy“.

Americké ministerstvo financí zařadilo 12. června na sankční seznam SDN moskevskou burzu, Národní clearingové centrum (NCC) a Národní depozitář zúčtování (NSD).

Rusko dokončuje svůj přechod k plně vojenské ekonomice a zde je reakce Západu.

„Ruská vojenská ekonomika je hluboce izolována od mezinárodního finančního systému, takže kremelská armáda zoufale potřebuje přístup k vnějšímu světu,“ uvedla americká ministryně financí Janet L. Yellenová.

Tyto kroky, poskytují předpoklady pro sekundární sankce zahraničním finančním institucím zapojeným do ruské válečné ekonomiky.

Podle prohlášení USA mají sankce omezit možnost ruské vojensko-průmyslové základny využívat některé americké softwarové služby a informační technologie (IT) a budou se týkat více než 300 osob a subjektů v Rusku i mimo něj, jejichž produkty a služby umožňují Rusku podporovat jeho vojenské úsilí a vyhnout se sankcím.

„Dnešní kroky jsou ranou pro jejich zbývající schopnost získávat mezinárodní materiál a vybavení, včetně jejich závislosti na kritických dodávkách ze třetích zemí. Je to varování pro finanční instituce, které obchodují s ruskou vojenskou ekonomikou. Eliminujeme možnosti daňových úniků a snižujeme schopnost ruska využívat přístup k zahraničním technologiím, vybavení, softwaru a IT službám. Každý den Rusko nadále zastavuje svou budoucnost, aby mohlo pokračovat v nespravedlivé válce proti Ukrajině,“ uvádí se na stránkách amerického ministerstva financí.

  1. červen byl tedy prvním pracovním dnem od počátku 90. let, kdy se v Rusku vůbec neobchodovalo s dolarem.

Burzovní obchodování s měnou bylo zastaveno a jeho obnovení se podle odborníků v nejbližší době neočekává.

Ruští „experti“ však okamžitě začali ujišťovat, že se „nic hrozného nestalo“, a vysvětlovali, že se Ruská banka na takovou situaci připravuje již od roku 2022.

  Praha projevuje podporu Kyjevu. Šéf českého ministerstva zahraničí přijel na Ukrajinu

Upozorňují, že nyní se ruský finanční trh stane uzavřenějším, ale zároveň soběstačnějším.

Zároveň je každému zřejmé, že uvalené sankce jasně naznačují záměr Západu pokračovat v podkopávání ruské ekonomiky a donutit Kreml k zastavení války. To způsobí další výrazný tlak na rubl.

V reakci na tyto události ruské banky prodávaly dolar za 200 rublů, což naznačuje, že žádné posílení ruské měny v nových podmínkách nepřipadá v úvahu.

Posílení kurzu na jedné straně přinese dodatečné rozpočtové příjmy, ale zároveň zvýší inflační tlak v ekonomice. Mimochodem, Ruská centrální banka vůbec neví, jak inflaci zastavit.

Ruská ekonomika je stále stabilní, ale je to otázka času a jen otázka času.

Někteří lidé se diví, proč USA neuvalily sankce na MosBirch a NCC v roce 2022, ale udělaly to až nyní.

Odpověď se někomu může zdát překvapivá, ale odborníci upozorňují, že pro ruskou ekonomiku není nebezpečný dolar za 200 rublů, ale naopak dolar za 50 rublů.

Největší ruští vývozci nyní nebudou moci prodávat devizové příjmy, což je jeden z pilířů udržování směnného kurzu na požadované úrovni.

Měnu získanou z ruského vývozu prodávaly na moskevské burze tzv. SZKO (denně od 800 mil. do 1 mld. USD). Největšími kupci valut byly nerezidentské banky.

To bylo výhodné vzhledem k zákazu transakcí s podřadnými ruskými bankami ze strany USA. Nyní je burza uzavřena a není možné nakupovat měnu přímo od SDN-bank.

Nyní sankce proti Mosbirži nemusí rubl oslabit, ale posílit – USA to dělají záměrně, aby poškodily vývozce, což zase povede ke zhroucení příjmů federálního rozpočtu.

To je ekonomická složka. Je tu však ještě další – politická. V posledních týdnech a dokonce měsících někteří experti aktivně diskutují o tezi, že Západ je údajně připraven zmrazit válku na Ukrajině.

  Čtyři hodiny velkoleposti. Snaha vypadat jako císař

Navíc se uvádí, že k takovému zmrazení by mohlo dojít za podmínek Moskvy, neboť Západ se údajně přesvědčil, že jiné možnosti jsou nereálné.

Tím se někteří „experti“ snažili vysvětlit zpoždění vojensko-technické a finanční pomoci Ukrajině, dlouhé trvání válečných sankcí apod.

Rozsáhlé sankce uvalené 12. června však tyto teze zcela jasně vyvracejí. Západní spojenci znovu prokázali svou připravenost nadále podporovat Ukrajinu „až do vítězství“.

A učinili tak snadno a nenuceně. Zatímco se prezident Biden a vedoucí představitelé skupiny G7 chystají tento týden na setkání v Itálii, americké ministerstvo financí přijímá nová radikální opatření, která se řídí závazky skupiny G7 a jejichž cílem je zvýšit tlak na Rusko za jeho pokračující brutální a nevyprovokovanou válku proti Ukrajině.

Jinými slovy, všechny řeči o Bidenově nerozhodnosti a nedostatku vůle ze strany západních představitelů, kteří už mají Ukrajiny plné zuby, se ukázaly být bublinou, dalším kremelským vhozením.

Zatímco obyvatelé Ruska v opileckém šílenství slavili Den Ruska (přitom vůbec nechápali podstatu tohoto „svátku“), USA jim nadělily skvělý dárek.

A takových dárků bude mít Západ pro Rusko ještě mnoho, dokud bude vítězit Ukrajina. Jasně a přímo o tom hovoří představitelé USA, Francie, Německa a dalších civilizovaných zemí.

Ruský finanční systém je znatelně otřesen. Nikdo neví, jaký bude zítra kurz dolaru a eura – 50 nebo 200 rublů, ale v každém případě Rusko čekají vážné časy.

A bez ohledu na to, jak moc kremelští „experti“ uklidňují své spoluobčany, ekonomové a podniky propadají panice. Někdy se jim to daří skrývat, ale ne příliš dobře.

Zdá se, že kremelský „stratég“ opět všechny „přehrál“.  Inu, opět „zvedl Rusko z kolen“ a obyvatelstvo asi má být na co hrdé.

Civilizovaný svět se spojuje, aby Ukrajině pomohl – materiálně, vojensky, humanitárně a sankcemi vůči Moskvě.

  Ukrajina potřebuje ve Vilniusu slyšet jednotný postoj, že se stane členem NATO - estonský europoslanec

Protože právě na Ukrajině se dnes zakládá bezpečná budoucnost Evropy a celého světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com