Síkela: Prioritami EK mají být ekonomická bezpečnost či pečlivý výběr partnerů

Ekonomická bezpečnost, pečlivější výběr obchodních partnerů i snižování závislosti ve strategických odvětvích by podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) měly být priority nové Evropské komise. Řekl to dnes v odpoledním projevu na Pražském evropském summitu v Černínském paláci. O Síkelovi média hovoří jako o jednom z možných kandidátů na eurokomisaře.

Svět se podle ministra musí vyrovnat s krizemi, jako je ruská agrese proti Ukrajině, narušení námořních obchodních tras kvůli konfliktu na Blízkém východě a dozvuky koronavirové pandemie. Vedly k rozpadu některých dodavatelských řetězců. „Tyto výzvy doplňují už tak velmi ambiciózní cíl dekarbonizace evropské ekonomiky. Není vhodné zpochybňovat naše klimatické cíle, ale musíme nastavit rovnováhu mezi jejich plněním a vlastní prosperitou,“ míní.

Evropská komise se podle něj musí zaměřit na vybudování silné pozice v moderních technologiích zaměřených na procesy, jako je dekarbonizace, digitalizace či nástup umělé inteligence. „Věříme v potřebu technologické neutrality pro podporu všech nízkouhlíkových technologií včetně jádra. Jádro musí být součástí Green Dealu,“ poznamenal.

Aktuální geopolitické výzvy mohou podle Síkely vést buď k rozpadu globálního obchodu na menší regionální bloky, nebo k zachování otevřeného a propojeného mezinárodního systému, v němž bude hrát větší roli ekonomická bezpečnost. Pro Česko by byla výhodnější druhá varianta, podotkl. „Otevřený a globalizovaný obchod přináší růst, naopak fragmentace by mohla vést ke ztrátě až sedmi procent celosvětového hrubého domácího produktu,“ konstatoval.

Vyzval k omezení závislosti ať už na úrovni surovin, jako jsou plyn, ropa, jaderné palivo a lithium, nebo sofistikovaných technologií, kupříkladu čipech. „S tím nám pomůže prohlubování spolupráce s důvěryhodnými zeměmi prostřednictvím obchodních dohod,“ míní Síkela.

ČTK

  Od července by se měly zvednout tři vyšší příspěvky na péči o 11 až 40 %

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com