Rusko válku na Ukrajině nezačalo. Agresor je Ukrajina, řekl Putin

Rusko válku jako součást speciální vojenské operace nezačalo. Je to výhradně kyjevský režim, který zahájil nepřátelství a neustále v tom pokračuje, prohlásil ruský vůdce Vladimir Putin na setkání s vysokými zaměstnanci ministerstva zahraničí.

„Na Západě se neustále opakuje teze, že Rusko začalo válku v rámci speciální vojenské operace, že je agresorem. Chtěl bych ještě jednou zdůraznit, že Rusko válku nezačalo. Je to kyjevský režim, který poté, co občané části Ukrajiny vyhlásili nezávislost v souladu s mezinárodním právem, zahájil nepřátelské akce a pokračuje v nich. To je agrese,“ řekl podle agentury TASS Putin.

Ruský vůdce také prohlásil, že Rusko je připraveno okamžitě jednat o míru na Ukrajině. Tedy pokud Ukrajina stáhne všechny své jednotky z celého území Doněcka, Luhanska, Chersonské oblasti a Záporoží. Všech čtyř oblastí, které chce Rusko k sobě připojit a kvůli nimž Putin rozpoutal před více než dvěma lety v únoru 2022 krvavou válku.

Kromě požadavku na stažení všech ukrajinských jednotek musí podle Putina Ukrajina veřejně deklarovat, že odmítá, a to i v budoucnu, vstoupit do NATO. Pokud budou tyto podmínky splněny, Rusko podle Putinova tvrzení okamžitě vyhlásí příměří.

„Upozorňuji, že stáhnout se musí z celého území těchto regionů v rámci jejich administrativních hranic, které existovaly v době jejich vstupu na Ukrajinu. Jakmile v Kyjevě prohlásí, že jsou na takové rozhodnutí připraveni, a začnou se skutečným stahováním vojsk z těchto regionů, a také oficiálně oznámí upuštění od plánů na vstup do NATO, naše strana okamžitě, doslova ve stejnou minutu, obdrží rozkaz k zastavení palby a zahájení vyjednávání. Opakuji, uděláme to okamžitě,“ řekl doslova Putin.

Podle něj není podstatou jeho návrhu pouze „dočasné příměří“, ani „zmrazení konfliktu“, ale jeho „konečné řešení“. Kromě výše uvedených podmínek pak ještě Putin přihodil i povinnost neutrality a bezjaderného statusu Ukrajiny a také zrušení všech sankcí, které Západ proti Rusku kvůli válce uplatňuje.

  Švédsko se letos členství v NATO nedočká, turecký parlament už nezasedne

„Chtěli bychom, aby rozhodnutí o stažení vojáků i o zahájení dialogu s Ruskem, na kterém závisí budoucí existence Ukrajiny, bylo učiněno nezávisle v Kyjevě podle skutečných národních zájmů ukrajinského lidu. A ne podle západních příkazů. I když o tom existují velké pochybnosti,“ prohlásil rovněž Putin.

„Pokud to Kyjev a západní hlavní města odmítnou, pak je to jejich věc, jejich politická a morální odpovědnost za pokračování krveprolití,“ uzavřel svůj výstup Putin, na jehož přímý rozkaz v únoru 2022 vpadla ruská okupační armáda na Ukrajinu.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com