Tisk pochvalně i zdrženlivě hodnotí prezidenta Pellegriniho

Pochvaly i zdrženlivosti se dostalo novému slovenskému prezidentovi Peteru Pellegrinimu v komentářích slovenského tisku při hodnocení jeho inauguračního projevu či očekávání ohledně výkonu funkce hlavy státu. V pořadí šestý prezident v novodobé historii země, který se funkce ujal v sobotu, zmiňoval kromě jiného potřebu semknutí rozdělené společnosti.

Podle listu Pravda nový prezident příjemně překvapil, a to právě svým inauguračním projevem. „Nemusí ho číst všichni, a beztak ho všichni nečtou, ale vedle povinné jízdy o spojování společnosti měl projev momenty, které nejsou bezvýznamné,“ uvedl list. Dodal, že Pellegrini vyjádřil empatii s osudem Ukrajiny a uprchlíky před válkou, mezi historickými událostmi nezapomněl na srpen 1968, kdy tehdejší Československo čelilo začátku okupace vojsky Varšavské smlouvy, a listopad 1989, kdy takzvaná sametová revoluce vedla v Československu k pádu komunistického režimu.

Nejčtenější list Nový čas citoval politologa Tomáše Koziaka, kterému v inauguračním projevu při zmínce Ukrajiny, která se brání ruské invazi, chybělo kromě jiného pojmenování agresora. Pellegrini podle něj zapomněl připomenout, že stávající problémy má země od vraždy novináře Jána Kuciaka z roku 2018. Navzdory tomu Koziak hodnotil Pellegriniho projev jako důstojný, moudrý a kvalitní.

List Plus Jeden deň uvedl, že Pellegrini měl nejdelší inaugurační projev ze všech prezidentů v novodobé historii Slovenska. Uvedl, že prezident přednesl proslov lehkým způsobem, že mnozí mohli mít pocit, že se ho naučil zpaměti; podle listu ve skutečnosti ale Pellegrini použil čtecí zařízení.

List Sme napsal, že společnost se poměrně brzy dozví to, jak si již bývalý šéf vládní strany Hlas-sociální demokracie, expremiér a bývalý předseda parlamentu Pellegrini představuje usmiřování a jak k němu sám přispěje. Podle něj se to ukáže například při postoji Pellegriniho k chystanému novému zákonu o veřejnoprávní televizi a rozhlasu, který zadusí její nezávislost, nebo zda bude „blouznit o zahraniční politice na čtyři světové strany“, kterou zmiňuje současná vláda, a zda se ozve, když vláda naruší ústavní principy.

  Zeman odmítá jmenovat Lipavského ministrem zahraničí

List Denník N psal o o rozdílech mezi současnou a bývalou hlavou slovenského státu. „Je zřejmé, že Peter Pellegrini je v mnohém protikladem Zuzany Čaputové. To, že je očividně jiný, nemusí znamenat nic špatného, naopak, může to být osvěžující a přínosné. Jenomže on si už nese jisté břemeno a to nedává příliš mnoho záruk, že v Prezidentském paláci přestane být politikem, který si to vždy uměl zařídit tak, aby to bylo dobré hlavně pro něj a jeho klid,“ uvedl list. Dodal, že Pellegrini až na krátké období falešného vzdoru vždy byl po ruce nynějšímu již čtyřnásobnému premiérovi Robertu Ficovi, v jehož straně Směr-sociální demokracie Pellegrini v minulosti dlouhá léta působil.

„Pellegrini má dobrou prezidentskou ´kvalifikaci´. Byť to není typický politický predátor, ví toho dost, než aby mu kdokoliv mohl okopávat kotníky a vodit ho za na nos,“ napsaly Hospodárske noviny. List dodal, že Pellegrini opakovaně předvedl, že ve hře dokáže být platným spoluhráčem, ale i tvrdým soupeřem.

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com