Uvnitř ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny: Časovaná bomba

Bývalí pracovníci varují před špatným řízením pod ruskou kontrolou – Wendell Steavenson.

Zaporižie, Ukrajina – Boris, jaderný inženýr, který se narodil v roce 1968 v Poltavě, měl za sebou úspěšnou kariéru v Záporožské jaderné elektrárně. Po studiích na Charkovské univerzitě se přestěhoval do Energodaru, města vybudovaného pro zaměstnance elektrárny. Jeho práce byla náročná i naplňující a zamiloval se do kolegyně Ludmily, s níž měl dvě dcery. „Byl jsem šťastný… Učil jsem se, rostl a měl jsem milující rodinu,“ vzpomíná Boris. „Pak začala válka.“ – piše Economist.

V prvních dnech invaze v roce 2022 se ruské síly zmocnily největší evropské jaderné elektrárny. Letos v dubnu na střeše jednoho z reaktorů údajně explodoval dron, přičemž každá strana obviňovala tu druhou. Rafael Grossi, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), varoval: „Jsme na pokraji nebezpečného jaderného incidentu.“

Od léta 2022 jsou v Záporoží umístěni pozorovatelé MAAE, ačkoli jejich přístupu brání ruská vojenská omezení. Petro Kotin, šéf ukrajinské jaderné agentury Energoatom, se obává, že špatná údržba a blízkost frontové linie by si mohly vynutit trvalé uzavření elektrárny. Doba použitelnosti jaderného paliva již vypršela, což vyvolává vážné obavy o budoucnost elektrárny.

Neustálá hrozba výpadků proudu a nehod

Přerušovaná palba raket často narušuje dodávky energie. Jako záloha sice slouží dieselové generátory, ale jejich zásoby paliva jsou nejisté. Kotin varuje, že pokud generátory během výpadku selžou, může to vést ke katastrofické „havárii podobné Fukušimě“. Všech šest reaktorů je v současné době v režimu studené odstávky, ale udržování chladicích systémů je klíčové, aby se zabránilo přehřátí vyhořelého paliva.

Před invazí zaměstnávala elektrárna 11 000 lidí. Nyní jich zůstalo jen asi 4 000, přičemž mnoho původních zaměstnanců bylo nahrazeno nedostatečně kvalifikovanými novými zaměstnanci. Ti, kteří odmítli podepsat smlouvy s ruskou agenturou pro atomovou energii RosAtom, mají z elektrárny zákaz vstupu.

  Zmizel zakladatel Alibaby Jack Ma. Veřejně kritizoval čínský regulační systém

Život v okupaci

Boris opustil Energodar loni na podzim a nyní žije v Poltavě, jeho žena však v závodě stále pracuje. Popsal první dny okupace: tisíce obyvatel se pokusily zablokovat ruský postup, ale byly rychle přemoženy. Navzdory nebezpečí Boris a jeho tým techniků pokračovali v práci na odvrácení jaderné katastrofy.

Zpočátku inženýři RosAtomu pozorovali, aniž by zasahovali. Jak však okupace pokračovala, ruské síly začaly elektrárnu kontrolovat agresivněji. Pracovníci čelili neustálým prohlídkám, náhodným domovním prohlídkám a hrozbě zadržení. Byly zakázány mobilní telefony a komunikace s Energoatomem byla pečlivě monitorována.

Klima strachu

Dělníci byli pravidelně odváděni k výslechům do „sklepa“ pod místní policejní stanicí. Mnozí byli biti a mučeni. Sám Boris byl zadržen poté, co ruské úřady našly v jeho telefonu proukrajinské zprávy. Byl držen ve stísněné cele, ale podařilo se mu vyhnout fyzickému týrání.

Jak se podmínky v elektrárně zhoršovaly, byly objeveny úniky vody a boru – chemické látky používané k řízení jaderných reakcí. Společnost Energoatom nařídila odstavení dvou reaktorů, aby zabránila nehodám. Po výpadku proudu v září 2022 byly poprvé jako rezerva použity dieselové generátory.

Zrada a izolace

Boris byl ještě více napjatý, když objevil jméno své ženy na uniklém seznamu zaměstnanců, kteří podepsali smlouvy s RosAtomem. Jejich vztah tím utrpěl a žili odděleně v jednom bytě. Boris bojoval s pocity zrady a nejistoty ohledně budoucnosti.

Koncem roku 2023, kdy ukrajinská protiofenzíva nijak výrazně nepokročila, začalo z Energodaru utíkat stále více lidí. Jedinou schůdnou únikovou cestou byla spletitá cesta přes okupovanou Ukrajinu, Rusko a pak přes Pobaltí a Polsko zpět na Ukrajinu.

V září 2023 provedli příslušníci FSB razii v bytě Borise a Ludmily. Boris byl zadržen a mučen elektrickými šoky. Byly objeveny jeho ukryté proukrajinské předměty, což vedlo k dalšímu pronásledování.

  Zemřel někdejší prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov

Situace v Záporožské jaderné elektrárně zůstává nebezpečná. Kvůli špatné údržbě, nedostatku kvalifikovaného personálu a neustálým hrozbám ze strany probíhajícího konfliktu hrozí velké riziko jaderné katastrofy. Válka se vleče a osud největšího evropského jaderného zařízení visí na vlásku, přičemž jeho pracovníci se ocitají v nebezpečné a rozdělující okupaci.

2 Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com