EK patrně doporučí zablokovat Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondů EU

Zablokování 7,5 miliardy eur (183 miliard korun) náležících Maďarsku z fondů Evropské unie dnes patrně doporučí členským zemím Evropská komise. Unijní exekutiva zároveň podle informací uniklých do médií schválí maďarský plán obnovy, vyplacení peněz z mimořádného fondu obnovy však podmíní splněním dalších požadavků týkajících se fungování právního státu v Maďarsku.

Vláda premiéra Viktora Orbána je dlouhodobě terčem kritiky Bruselu i řady členských zemí kvůli systému rozdělování unijních peněz, který podle nich není dostatečně zabezpečen proti korupci a klientelismu. Budapešť, která se potýká s vážnými ekonomickými problémy a peníze z unijní kasy nutně potřebuje, se zavázala provést sadu 17 reforem. Podle vyjádření unijních zdrojů však reformní kroky nejsou zcela uspokojivé. Komise proto hodlá trvat na zablokování výplaty peněz, které představují asi 65 procent maďarského podílu na fondech určených pro rozvoj méně vyspělých regionů ve víceletém rozpočtu pro období 2021 až 2027. Hodnocení má posloužit jako základ pro rozhodování členských států, jejichž ministři financí musí o případném zmrazení peněz rozhodnout do 19. prosince.

Komise dnes rovněž pravděpodobně odsouhlasí maďarský plán investic a reforem, na jehož základě by země měla dostat 5,8 miliardy eur z mimořádného fondu určeného na zotavení ekonomiky z krize způsobené pandemií covidu-19. Brusel však výplatu peněz podmíní splněním 27 požadavků souvisejících s bojem proti korupci či zlepšením kontroly přidělování veřejných zakázek.

ČTK

  Biden chce zákaz útočných pušek, USA se podle něj topí ve válečných zbraních

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com