Rusko zesiluje útoky před příletem stíhaček F-16 na bojiště, tvrdí Kyjev

Rusko zintenzivňuje své útoky na východní frontě s cílem vyčerpat ukrajinské jednotky ještě předtím, než Kyjev obdrží další západní pomoc včetně stíhaček F-16. Na sociálních sítích to dnes uvedl vrchní velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj.

V posledních měsících získaly ruské síly bojovou převahu především z důvodu nedostatku vojáků a munice v ukrajinské armádě. Zejména na východě země se Rusům podařilo obsadit desítky ukrajinských obcí.

„Nepřítel si je dobře vědom, že v důsledku postupného získávání značného množství zbraní a vojenské techniky od našich partnerů, příletu prvních letounů F-16, určených k posílení protivzdušné obrany, bude čas hrát v náš prospěch a jeho šance na úspěch se sníží,“ napsal Syrskyj na svém účtu na Telegramu.

„Proto ruské vojenské velení v současné době vynakládá veškeré úsilí, aby zvýšilo intenzitu bojových akcí a geograficky je rozšířilo s cílem maximálně vyčerpat naše jednotky, narušit výcvik záloh a zabránit přechodu k aktivním útočným operacím,“ napsal Syrskyj, který se podle svých slov vrátil z týden trvající obhlídky ukrajinských jednotek na východní frontě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli po jednání s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou uvedl, že severská země „v blízké budoucnosti“ předá Ukrajině první stíhačky F-16.

Výraznou vzpruhu pro ukrajinskou armádu na bojišti znamenaly balistické střely ATACMS, jejichž dodávky Kyjevu v dubnu oznámily Spojené státy. Tentýž měsíc Washington po měsících váhání schválil pomoc Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů (1,44 bilionu korun). Koncem června má podle Prahy dorazit na Ukrajinu první várka dělostřeleckých granátů v rámci takzvané české muniční iniciativy.

ČTK

  Írán žádá RB OSN, aby odsoudila vraždu jaderného fyzika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com