Afričtí lídři předložili Rusku mírový plán, podle Moskvy lze těžko realizovat

Zástupci afrických zemí dnes předložili ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi svůj desetibodový mírový plán, který by měl přispět k ukončení války na Ukrajině. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Rusko základní postoje plánu sdílí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně uvedl, že africký mírový plán by bylo složité realizovat. Putin podle něj ale o plán projevil zájem.

Delegace vedená jihoafrickým prezidentem Cyrilem Ramaphosou se s Putinem dnes sešla v Petrohradu, předtím jednala v Kyjevě. Agentura Reuters uvedla, že Putin po chvíli přerušil výroky afrických představitelů a vypočetl jim důvody, proč jsou mnohé jejich mírové návrhy chybné. Zopakoval přitom názor Moskvy, že vinu na rozpoutání konfliktu nese Ukrajina a Západ.

Uvedl, že „Rusko je připraveno zvážit jakékoli africké návrhy pro urovnání situace na Ukrajině,“ Kyjev ale podle něj rozhovory odmítá. „Jsme otevřeni konstruktivnímu dialogu se všemi, kdo si přejí mír založený na principech spravedlnosti a přihlížejí k legitimním zájmům zainteresovaných stran,“ prohlásil podle agentury Reuters Putin.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek v Kyjevě africkým představitelům řekl, že mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou jsou možné jen v případě, že Moskva z jeho země stáhne svá vojska. Pozastavil se také nad tím, že afričtí lídři po návštěvě ukrajinské metropole zamíří do Ruska, které rozpoutalo vůči Ukrajině loni nevyprovokovanou válku.

Jedním z důležitých bodů rozhovorů afrických představitelů byla i dohoda umožňující bezpečný vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. Mnoho států afrického kontinentu je na vývozu obilí a hnojiv z Ruska a Ukrajiny závislých. Obilná dohoda byla naposledy prodloužena o dva měsíce v polovině května. Možnost dalšího prodloužení dnes mluvčí Kremlu Peskov zpochybnil. „Je těžké předpovědět konečné rozhodnutí, ale podle současného stavu tato dohoda nemá šanci,“ řekl listu Izvěstija.

  Ve čtvrtek vnitro vydalo 7800 víz pro Ukrajince, od začátku války téměř 190.000

Putin africkým představitelům řekl, že podle něj krize na světovém trhu s potravinami není důsledkem konfliktu na Ukrajině, ale je způsobena kroky západních zemí. „Vývoz ukrajinského obilí na základě dohody, která zajišťuje jeho bezpečnou přepravu přes Černé moře, nepomáhá řešit problémy Afriky s vysokými cenami potravin, protože jen tři procenta tohoto exportu se dostala do nejchudších zemí,“ citovala agentura Reuters Putina.

Africký plán rovněž obsahuje výzvu k návratu všech dětí z konfliktních oblastí na Ukrajině do svých domovů. Putin k tomu řekl, že Rusko žádným ukrajinským dětem v návratu domů nebrání. „Odvezli jsme je z konfliktní zóny a zachránili tak jejich životy,“ prohlásil.

Členy africké delegace jsou kromě prezidenta Jihoafrické republiky i zástupci Senegalu, Egypta, Zambie, Ugandy, Konžské republiky a souostroví Komory. Jihoafrický prezident Ramaphosa dnes v Petrohradu zdůraznil, že je načase ukončit na Ukrajině boje, protože škodí celému světu. „Tato válka nemůže trvat věčně. Je v našem společném zájmu, aby skončila, protože má negativní následky pro africké a mnohé další země po celém světě,“ dodal.

Mluvčí Kremlu Peskov uvedl, že Rusko a africké státy budou v dialogu o konfliktu na Ukrajině pokračovat.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com