Lidovecká frakce nominovala do čela europarlamentu opět Robertu Metsolaovou

Frakce Evropské lidové strany (EPP), která je nejsilnější v Evropském parlamentu (EP), dnes nominovala do čela EP opět maltskou političku Robertu Metsolaovou. Šéfem frakce byl opětovně zvolen Manfred Weber. Jednání frakce se dnes v Bruselu zúčastnilo i pět nově zvolených europoslanců z Česka.

Na začátku odpoledního jednání lidoveckých europoslanců Weber ocenil práci Metsolaové v posledních letech. Současná šéfka Evropského parlamentu nahradila v lednu 2022 Davida Sassoliho z Itálie, který zemřel. Předseda lidovecké frakce dnes hovořil zejména o množství krizí, které Metsolaová musela řešit, ať již šlo o následky koronavirové pandemie či ruské agrese na Ukrajině.

Maltská politička byla jedinou kandidátkou lidovecké frakce na předsednickou funkci. Nyní bude muset získat podporu celého Evropského parlamentu. Volba proběhne tajným hlasováním během ustavující schůze EP, která se bude konat od 16. července. Kandidát musí získat absolutní většinu odevzdaných hlasů, to znamená o jeden hlas více než 50 procent. Předseda EP funkci zastává 2,5 roku a mandát lze jednou prodloužit.

Z českých europoslanců se dnešního jednání zúčastnili Luděk Niedermayer a Ondřej Kolář (TOP 09), Danuše Nerudová i Jan Farský ze STAN a Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL.

ČTK

  Běloruská opozice se obává možné mobilizace na podporu Rusů na Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com