Koruna potřetí v řadě oslabila vůči euru i dolaru, burza rostla

Koruna potřetí v řadě oslabila, tentokrát mírně. K euru ve čtvrtek ve srovnání se středečním závěrem klesla o haléř na 24,90 Kč/EUR. Vůči dolaru si pak pohoršila o čtyři haléře, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 23,20 Kč/USD. Za týden bude rada České národní banky (ČNB) rozhodovat o dalším nastavení úrokových sazeb.

Ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová upozornila, že před dvěma týdny byla koruna vůči euru o 40 haléřů silnější. Investoři jsou podle ní zmatení z toho, jak ČNB příští týden rozhodne. „Otázka nyní zní, zda půjdou sazby České národní banky dolů znovu o 50 bazických bodů, nebo tempo snižování úrokových sazeb zpomalí na 25 bazických bodů. S druhou variantou se přitom v posledních týdnech téměř najisto počítalo,“ uvedla.

Na začátku května ČNB snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od počátku května 2022.

Pokles úrokových sazeb zahájila ČNB loni v prosinci, kdy v prvním kroku snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Předtím byly sazby rok a půl v neměnné výši sedmi procent. Letos v únoru ČNB snižování sazeb zrychlila, když sáhla k poklesu o půl procentního bodu, na březnovém zasedání stejný krok zopakovala.

Pražská burza dál posiluje, index PX stoupl čtvrtý den v řadě, ve čtvrtek o 0,24 procenta na 1537,96 bodu. Nahoru ho táhla především Erste Bank, z předních emisí si zisky připsaly i pojišťovna VIG a Moneta Money Bank. Cenné papíry Komerční banky a energetické společnosti ČEZ spíše stagnovaly. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Obchodování ale podle analytiků nadále provázel podprůměrný objem obchodů. „Likvidita jako by se v posledních dnech vytratila. Investoři jsou méně aktivní a dnešní objem je asi jen 40 procentech dlouhodobého průměru,“ uvedl Bohumil Trampota z Komerční banky.

  Gazprom čeká propad hrubého provozního zisku o téměř 40 procent

Erste Bank získala 0,78 procenta na 1094,50 koruny, pojišťovna VIG si polepšila o 0,42 procenta na 715 korun a akcie Moneta Money Bank si připsaly 0,2 procenta na 98 korun. Cenné papíry ČEZ zakončily obchodování na 940,50 Kč, což je výše o 0,05 procenta. Naopak Komerční banka 0,06 procenta na 774,50 Kč odepsala.

Z menších emisí se dařilo nápojáři Kofola, jeho akcie zdražily o procento na 301 korun. Naopak cenné papíry metalurgické firmy Gevorkyan a výrobce solárních elektráren Photon Energy přes dvě procenta ztratily, seanci končily na 252 Kč, respektive 44 Kč. O procento na 900 korun přišel i výrobce dronů Primoco.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Čtvrtek kolem 17:00
Kč/EUR 24,89 24,90
Kč/USD 23,16 23,20

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com