Fáze intenzivních bojů proti Hamásu se blíží ke konci, řekl Netanjahu

Fáze intenzivních bojů proti palestinskému hnutí Hamás se chýlí ke konci, prohlásil podle agentury Reuters izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Konec války v Pásmu Gazy to ale neznamená. Ta skončí, až už Hamás nebude mít pásmo pod kontrolou, řekl.

Netanjahu rovněž uvedl, že ukončení fáze intenzivních bojů v Gaze umožní rozmístění většího počtu izraelských sil u severní hranice Izraele s Libanonem. V posledních týdnech výrazně roste napětí mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh, které podporuje Írán.

Palestinské radikální hnutí Hamás považuje Izrael, USA i EU za teroristickou organizaci a Izrael proti němu vede válku v Pásmu Gazy od loňského 7. října, kdy palestinští ozbrojenci zaútočili na izraelské pohraničí, kde zabili na 1200 lidí a asi 250 osob unesli do Gazy. Izraelská odveta si podle úřadů v Gaze vedených Hamásem vyžádala už přes 37.000 obětí z řad Palestinců, většinou civilistů.

Pozemní operaci proti Hamásu zahájil Izrael ze severu Pásma Gazy a nyní se soustředí na dvě oblasti: Rafáh na jižním okraji Pásma Gazy a oblast kolem Dajr Balahu ve střední části tohoto palestinského území.

„Fáze intenzivních bojů proti Hamásu se blíží ke konci. Neznamená to, že se válka blíží ke konci, ale válka ve své intenzivní fázi v Rafáhu se blíží ke konci,“ řekl Netanjahu v rozhovoru s televizí Channel 14. Zopakoval také svůj odmítavý postoj k myšlence, že by místo Hamásu převzala kontrolu nad Gazou palestinská samospráva působící na okupovaném Západním břehu Jordánu.

„Poté, co intenzivní fáze (bojů) skončí, budeme mír možnost přesunout část sil na sever. A také to uděláme. Především pro obranné účely, ale také proto, aby se ´evakuovaní´ obyvatelé mohli vrátit domů,“ dodal Netanjahu.

Izrael a libanonské hnutí Hizballáh na sebe od loňského října intenzivněji cílí vzdušnými údery. Na obou stranách hranice byly evakuovány desítky tisíc civilistů.

  Severní Korea vypálila další dvě balistické střely

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com