„Ukrajinská stopa“: paranoia ruských úřadů

Události v Dagestánu 23. června 2024, v den, kdy ruští pravoslavní křesťané slavili svátek Trojice, byly poznamenány dalším zesílením jak islámského podsvětí, tak konceptu „ukrajinské stopy“, který se stal velmi jednotným a pohodlným vysvětlením jakýchkoli problémů v Rusku – od teroristického útoku a nájemného zabíjení až po lesní požár nebo povodeň.

Například 23. června 2024 v souvislosti s útoky ozbrojenců na Machačkalu a Derbent prohlásil poslanec dagestánské Státní dumy Abdulchakim Gadžijev, že za událostmi v republice stojí speciální služby Ukrajiny a zemí NATO.

Ráno 23. června zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady a bývalý prezident Dmitrij Medveděv „porovnal a dal do kontrastu akce Spojených států a Kyjeva s ozbrojenými útoky extremistů v Dagestánu. „Nyní se pro nás všichni – americká vláda, banderovský režim a šílení fanatici – neliší,“ uzavřel Medveděv.

Koncepce „ukrajinské stopy“ v teroristických útocích spáchaných na území Ruské federace je realizována v rámci propagandistického Z-paradigmatu „Ukrajina jako teroristický stát“.

Toto paradigma se začalo ve velkém měřítku uplatňovat v informačním prostoru ještě před ozbrojenou invazí na Ukrajinu a zesílilo během první fáze války.

Ruská média ztotožňovala Azovy s teroristy, zejména během obléhání Mariupolu, a v širším smyslu celou ukrajinskou vládu, obviňovala ji z vývoje „špinavé bomby“, z rozvoje sítě biolaboratoří ve spolupráci s americkými institucemi a z ukrývání některých bojovníků ISIS (včetně krymských Tatarů) ve výcvikových táborech v Chersonské oblasti.

Na tomto základě byl mezinárodnímu publiku prosazován obraz „Ukrajiny jako teroristického státu“. Tento argument byl použit při organizaci referend a voleb na dočasně okupovaných územích Ukrajiny a byl jedním z důvodů zahájení JFO v interpretaci ruských médií.

Iniciativy Ukrajiny na mezinárodní scéně byly rovněž blokovány ruskými představiteli. K ospravedlnění záboru území (za účelem záchrany obyvatelstva) a faktického odmítnutí hledání řešení situace („s teroristy se nevyjednává“) byl použit pojem „teroristická ukrajinská vláda“.

  "Nesmíme otupět vůči nelidskému chování." Pavel o ruské agresi.

V této fázi války je „ukrajinská stopa“ využívána k přímému obviňování Ukrajiny z konkrétních teroristických útoků spáchaných v Rusku (střelba na návštěvníky a zapálení budovy radnice Crocus v Moskevské oblasti 22.-23. března 2024; únos rukojmí v Rostovské vazební věznici stoupenci ISIS z řad vězňů 16. června 2024).

Během vyšetřování teroristického útoku na Crocus City Hall obvinil šéf ruské FSB A. Bortnikov z organizace útoku Hlavní ředitelství vojenské rozvědky Ukrajiny a osobně šéfa této struktury K. Budanova. Který byl v této souvislosti označen za „legitimní cíl“ Rusů. Ukrajinská strana byla rovněž obviněna z vytvoření „okénka“ na hranicích pro záchranu teroristů.

Pojem „ukrajinská stopa“ byl v tomto případě aktivován nejméně dvakrát. Poprvé to bylo při pátrání a zadržení teroristů z Krokus City Hall. Informace byla propagována prostřednictvím „hurá-patriotických“ bloggerů, vojenských velitelů a kanálů Telegramu, stejně jako prostřednictvím centrálních ruských médií. Ta svědčí o autorizovaném používání tohoto pojmu ruskými orgány.

Koncept „ukrajinské stopy“ byl téměř jako hlavní verze zahrnut do zprávy, kterou A. Bortnikov předložil ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Další aktivizace konceptu „ukrajinské stopy“ ve veřejném prostoru proběhla několik týdnů před summitem ve Švýcarsku. Konkrétně 2. května 2024. Kromě tradičních obvinění Ukrajiny A. Bortnikov uvedl, že teroristé chtějí pokazit vztahy mezi zeměmi SNS. Jednalo se o přímý nátlak na postsovětské země, které Ukrajina rovněž požádala o účast na summitu ve Švýcarsku. A obecně šlo o nátlak na země, aby zabránily další pomoci Ukrajině.

„Ukrajinská stopa“ byla aktivována i přímo během samotného summitu, a to druhý den jeho konání 16. června 2024. Příznivci ISIS se stali rukojmími ve vazební věznici v Rostově.

Ruská média naznačila, že útok byl financován zvenčí, stejně jako předání zbraní a dalších zakázaných předmětů útočníkům.

  Česká republika plánuje zavést úplný zákaz vydávání víz občanům, kteří jsou zástupci agresorských států.

Útoky v Dagestánu z 23. června 2024 jsou další událostí, na kterou se ruská propaganda snaží aplikovat pojem „ukrajinská stopa“.

Trend „Ukrajina je teroristický stát“, kterému by neměla být poskytnuta mezinárodní podpora a členství v EU (a jednání o této otázce začnou 25. června 2024), pokračuje.

Pro domácí ruské publikum je tento výklad dalším pokusem o povzbuzení mobilizace v různých formách k pokračování války proti Ukrajině.

Autor: K.M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com