Omezující opatření EU a České republiky v reakci na krizi na Ukrajině

Zajímá vás téma, jež se týká omezujících opatření EU a Česka v reakci na krizi na Ukrajině? První mimořádné zasedání rady pro zahraniční věci věnované procesům na Ukrajině se odehrálo již 3. března, a to v roce 2014. Toto datum vypráví o zasedání EU a členských států. Veškerá projednání vedla k tomu, že dojde urychleně k takovým opatřením, jež se budou týkaz zamražení a zajištění majetku osob, které byly s touto kauzou spojený. Jinými slovy se jedná o osoby odpovědné za zneužití ukrajinských státních prostředků.

Omezující opatření EU a České republiky v reakci na krizi na Ukrajině

O pár dnů pozdějí došlo k novému zasedání. Tentokrát se ke stolu posadili hlavy států a předsedů vlád zemí EU. Definitivně se tak rozhodli pro zamražení majektu a zákaz vycestovat do sousedních států. 17. března padlo celkem 21 jmén, které mají s tímto procesem cokoliv společného. Jednalo se jak o ruské, tak ukrajinské činitele. O několik dnů později byl seznam doplněn o dalších 12 jmén. V dubnu přichází přísnější tresty. Ty padnou osobám, které jsou vedeny za zněužití ukrajinských státních prostředků. Zákaz odcestovat je tak uvalen všem osobám.

Podobně je na tom i zamražení majetku. Rada se 23. června 2014 rozhodla také pro odmítání zboží, jež je dováženo z Krymu nebo Sevastopolu. O pár dnů pozdějí dochází k podpisu dohody o přidružení s Ukrajinou. Krize na Ukrajině aneb EU dále rozšiřuje sankce pro trestané osoby. Rada tak upravuje právní základ. 22. července ministři EU jednají o situací, která se odehrává na Ukrajině. Proces se týkal sestřelení letadla linky MH17. Stále tak apelují na to, aby byli veškeré připravované práce dokončeny a mohlo se tak rozhodnout o hospodářských sankcí, a to ve 4 různých odvětvích.

Zdaleka nekončíme!

  Schizofrenie hloupého Fuhrera aneb o co víc si Evropa může dovolit být „klidná“

Od té doby došlo k několika dalším zasedáním. Projednávalo se prakticky vše, co se týče tohoto tématu. 28. listopadu je počet osob, na které připadají sankce EU zvýšen na 132. Na všech 132 osob se vztahuje zmrazení majetku uložené EU. V prosinci dochází k projednávání situace, která se odehrává na východních hranicích Evropy. Dále se mluví o jakési podpoře Ukrajiny a o vztacích, které vedou k Rusku. Mimo jiné na scénu přichází další zpřísnění. Tentokrát se proces týká služeb a obchodu. Dále pak investic, a to s Krymem a Sevastopolem.

Rada odsuzuje ostřelování, které je doslova bezohledné proti několika obytných zón. To platí především o Mariupolu. Kromě toho dochází k vyostřování bojů v Doněcké a Luhanské oblasti. Tyto oblasti spadají pod Ukrajinu. Počet odsouzených osob je momentálně 132. 28 subjektů je mimo jiné odsouzeno za několik činů týkající se ohrožování a narušování svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. Během dalších několika let dochází k dalším zasedáním, jež se věnují této kauze. Od té doby dochází rovněž také k dalším osobám, které jsou odsouzeny. EU se snaží zamrazit majetek i těmto lidem. Do toho jim připadá trest spočívající v tom, že nemohou odcestovat.

Jak je to s rokem 2020 a opatřeními na Ukrajině?

23. června 2020 rada rozhoduje o prodloužení sankcí. Přesněji řečeno dochází k ročnímu prodloužení. Sankce se týkají protiprávního jednáni anexi Krymu a Sevastopolu Ruskou federací. Prodloužení tak nabývá nového data, jež bude trvat až do 23. června 2021. Počet odsouzených osob překročil dávno hranici 175. Krize z roku 2014 má tak dopady i na nynější dobu. 1. října navíc na seznam přibyla další 4 jména.

Autor: Dávid Černý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com