Havárie letounu Il-76: Porušení mezinárodního práva a ruské výmysly

Od havárie letounu IL-76 v Bělgorodské oblasti 24. ledna Rusko agresivně hledá na místě havárie trosky raket PATRIOT, aby zfalšovalo důkazy proti Ukrajině. Tato událost je zahalena kontroverzí a obviněními, zejména pokud jde o údajnou přítomnost ukrajinských zajatců na palubě nešťastného letadla. Rusko však v průběhu vyšetřování nepředložilo žádné konkrétní důkazy na podporu svých tvrzení.

Mezinárodní právo jasně stanoví, že za bezpečnost válečných zajatců odpovídá zadržující stát, zejména během přepravy za účelem výměny. Na rozdíl od běžné praxe, která zahrnuje přepravu válečných zajatců po silnici, je použití vojenského dopravního letadla, jako je IL-76, pro tento účel velmi nestandardní. Ruský seznam obětí navíc obsahoval jména ukrajinských zajatců, kteří byli vyměněni 3. ledna, což tvrzení Moskvy dále zpochybňuje.

Odmítnutí Ruska vrátit těla zemřelých Ukrajinců jen prohlubuje podezření ohledně věrohodnosti jejich prohlášení. Navíc odmítnutí Ruska akceptovat výzvu Ukrajiny k mezinárodnímu vyšetřování za účasti OSN a Červeného kříže, které by prověřilo sestřelení letounu IL-76, vyvolává vážné otázky. Tato neochota naznačuje záměrnou snahu zastřít pravdu a vyhnout se odpovědnosti.

Pokud letoun IL-76 skutečně převážel zajatce, znamená to, že Rusko cynicky využívalo lidské štíty, což je hrubé porušení mezinárodního práva. Zvýšená intenzita ostřelování v Charkovské oblasti, která souvisí s nárůstem počtu letů vojenských transportů do Belgorodu, podtrhuje militaristické motivy těchto operací. Letoun IL-76, patřící 117. vojenskému dopravnímu leteckému pluku, byl známý přepravou zbraní a munice používaných proti Ukrajincům.

Havárie letadla a jeho následná detonace, při níž se trosky rozptýlily po širokém okolí, naznačuje, že letadlo převáželo rakety s bojovými komplety určené k ostřelování pozic zaměřených na Charkovskou oblast. Při běžných výměnách válečných zajatců se obě strany dohodnou na ukončení bojových akcí a bezpečných trasách pro dodávky, což Rusko v tomto případě nevyjednalo ani o tom neinformovalo Ukrajinu.

  Porážka Ruska znamená zastavení šíření terorizování civilistů

Neustálé obviňování Ukrajiny z válečných zločinů ze strany Ruska se zdá být strategií, jejímž cílem je podkopat vojenskou podporu Kyjeva ze strany Západu. Nedostatek transparentnosti, vykonstruované důkazy a porušování mezinárodních norem zdůrazňují snahu Ruska manipulovat s příběhem a vyhnout se odpovědnosti.

Autor: Dana Markova

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com