Pavel se s Mileiem se shodli na podpoře Ukrajiny a Izraele

Česko a Argentina podporují ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v boji proti brutální ruské agresi. Stejně tak uznávají právo Izraele bránit se proti terorismu. Po dnešním večerním jednání s českým protějškem Petrem Pavlem v Praze to na briefingu řekl argentinský prezident Javier Milei.

Hlavy státu se podle Pavla shodly na důležitosti obrany demokracie, světového řádu založeného na pravidlech a jejich dodržování včetně teritoriální celistvosti a suverenity. Země jsou podle něj blízkými partnery při mnoha jednáních například v OSN. Pavel věří, že v budoucnu se Argentina stane globálním partnerem Severoatlantické aliance (NATO).

Český prezident také doufá, že se s jihoamerickou zemí podaří prohloubit spolupráci v energetice, těžbě, kybernetické bezpečnosti, obranném a leteckém průmyslu, kosmických či zelených technologiích.

Pavel také připomněl, že v jihoamerické zemi žije jedna z největších krajanských komunit na světě, která čítá přes 50.000 lidí vlastnících český pas. „Mnozí z nich jsou pevnou součástí argentinské společnosti. Češi v Argentině se navíc ke svým kořenům nadále hrdě hlásí, o čemž svědčí desítka aktivně působících krajanských spolků,“ poznamenal.

Oba prezidenti také vyjádřili podporu brzkému dojednání obchodní dohody mezi Evropskou unií a jihoamerickým sdružením volného obchodu Mercosur. „Česká republika i Argentina totiž stojí na straně zemí, které jsou přesvědčeny, že svobodný obchod přispívá nejen k ekonomické prosperitě, ale také k bezpečnosti,“ podotkl Pavel.

Mileiovi poděkoval za podporu a spojenectví na multilaterálních fórech. „Velmi vítám naše transatlantické sbližování a věřím, že v budoucnu se Argentina stane jedním z globálních partnerů NATO. Bezpečnost nezná hranic a jsem rád, že i Argentina je připravena převzít svůj díl odpovědnosti za globální bezpečnost,“ dodal český prezident.

Milei ocenil český lid, který „příkladně bojoval za svoji svobodu proti okovům, do kterých byla tato země uvězněna.“ Bývalý prezident Václav Havel podle něj pro Argentince představuje významný příklad boje proti totalitním režimům.

  V Kladně začal soud s muži obžalovanými za nenávistné výroky o Ukrajincích

ČR a Argentina podle Mileie sdílí společné hodnoty v zahraniční politice. Argentinský prezident poděkoval za soustavnou podporu obchodní dohodě či toho, aby se země stala globálním partnerem NATO. Česko podle Mileie může s Argentinou počítat jako se svým přítelem.

Podle zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky spojuje Česko a Argentinu i pohled na ruskou agresi proti Ukrajině. V jihoamerické zemi zároveň žije jedna z největších krajanských komunit na světě, která čítá až 50.000 lidí vlastnících český pas. Aktivních je také několik krajanských spolků.

Milei se dnes odpoledne setkal s premiérem Petrem Fialou (ODS). Po setkání předseda vlády novinářům řekl, že experti začnou pracovat na dohodě o zamezení dvojímu zdanění, což posílí vzájemný obchod. Státníci dále jednali o podpoře Ukrajiny napadené Ruskem i o hospodářské spolupráci.

Vpodvečer argentinský prezident vystoupil v Paláci Žofín s přednáškou ve španělštině na téma Jak na neefektivní vládu. Mimo jiné hovořil o tom, že od jeho prosincového nástupu do úřadu výrazně v Argentině klesla inflace. Jeho účast na konferenci účastníci ocenili výrazným potleskem, zatímco nedaleko paláce proti Mileiovi demonstrovala skupinka lidí.

Milei oznámil stovky opatření měnících zákony v ekonomické či sociální oblasti. Prostřednictvím radikálního úsporného programu se snaží kdysi bohatou zemi přivést zpátky na cestu růstu. Jeho vláda zrušila tisíce pracovních míst, omezila různé subvence a sociální programy. Podle Mileiových odpůrců, mezi kterými jsou levicové strany, odbory a sociální organizace, jeho reformy poškodí miliony Argentinců.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com