Rusko převzalo Radu bezpečnosti OSN.

Od 1. července nahradil Jižní Koreu ve funkci předsedy Rady bezpečnosti OSN zástupce agresorské země Ruska.

Stalo se tak na základě Charty OSN, podle níž se předsednictví v organizaci předává z jednoho člena Rady bezpečnosti na druhého každý měsíc. V tomto případě se pořadí určuje podle anglické abecedy.

Poprvé od dubna 2023 tak Moskva převzala Radu bezpečnosti OSN, kde podle ruské strany hodlá během měsíce svého předsednictví uspořádat akce, jejichž hlavními tématy k diskusi budou blízkovýchodní urovnání, nová globální „bezpečnostní rovnice“ a spolupráce OSN s regionálními organizacemi: Organizací smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO), SNS a Šanghajskou organizací pro spolupráci (SCO).

„Hlavní události ruského předsednictví budou věnovány budování spravedlivějšího, demokratičtějšího a udržitelnějšího světového řádu a urovnání situace na Blízkém východě,“ uvedl Kreml.

I když, kde je demokracie, mír a urovnání – a kde, v Rusku? O Moskvě si málokdo ještě dělá iluze.

Analytici ISW se například domnívají, že rotační předsednictví Ruska v Radě bezpečnosti OSN, bude využito k projekci moci v mezinárodním systému.

„Tak, jak tomu bylo historicky,“ poznamenali specialisté ISW a připomněli, že taková praxe není pro ruské útočníky nová, neboť v dubnu 2023 Kreml již tuto platformu využil k prosazování vlastních narativů.

Tehdy se Moskva snažila vymýt mozky Evropanů, aby dosáhla požadovaného vlivu v mezinárodním systému.

Analytici ISW se navíc domnívají, že Rusko využije svého práva veta v Radě bezpečnosti OSN jako základny pro projekci moci.

Institut pro studium války upozorňuje, že několik vysoce postavených ruských představitelů nedávno zahájilo informační operace.

Analytici se domnívají, že tímto způsobem se Kreml hodlá zbavit odpovědnosti za dobře zdokumentované porušování mezinárodního práva ze strany Ruska na Ukrajině.

Pokud se však na situaci podíváme z hlediska práva, rf je v oSn jednoduše tím, že automaticky zaujímá místo SSSR (zejména předsednictví stálého člena Rady bezpečnosti oSn). To znamená – protiprávně.

  12. balíček sankcí proti Rusku by měl zasáhnout vojensko-průmyslový komplex agresora a snížit jeho kupní sílu.

A pokud chce být Rusko přítomno v OSN na legitimním základě, pak jako nový stát musí projít standardní procedurou přistoupení, pokud samozřejmě splňuje kritéria pro členství.

Zatím je to jako obvykle – agresorská země s využitím svého práva veta v Radě bezpečnosti OSN zablokovala klíčový nástroj na podporu globální bezpečnosti ve světě.

Valné shromáždění, v němž Rusko nemá možnost blokovat rozhodování, však pravidelně přijímá rezoluce ve prospěch Ukrajiny. Delegáti většiny zemí světa hlasují pro.

Moskva se zmůže jen na propagandu a sabotáž. A své měsíc trvající předsednictví rusko promění v hlavní platformu pro lacinou propagandu.

Zároveň se Moskva vyhýbá rozhodnutí Soudního dvora OSN z 31. ledna 2024, což ukazuje, že Rusko již nemá v OSN důvěryhodnost, což výmluvně dokazuje jeho nezvolení do Hospodářské a sociální rady (ECOSOC), jednoho ze šesti hlavních orgánů OSN.

Generální tajemník OSN António Guterres poznamenal, že „na zemi není mír, práce OSN musí být lepší“. Zda je to možné s takovým členem, jako je Rusko, je odpověď zřejmá.

Například ruský stálý zástupce Nebenza dříve uvedl, že na příštím zasedání Rady bezpečnosti OSN bude nastoleno téma ukrajinského útoku na civilní infrastrukturu Sevastopolu taktickými raketami ATACMS vybavenými kazetovými hlavicemi.

O tom, že Krym je ukrajinské území (což je ve světě obecně uznávaná norma) dočasně okupované Rašíny, ruský stálý představitel skromně pomlčel.

Celkem se v Radě bezpečnosti OSN během měsíce uskuteční asi dvě desítky veřejných zasedání a uzavřených konzultací.

Rada bezpečnosti OSN se skládá z 15 členů, včetně pěti stálých členů – Velké Británie, Číny, Francie, Ruska, Spojeného království a Spojených států. Každý z těchto pěti členů má právo veta. Deseti dočasnými členy RB OSN jsou Alžírsko, Ekvádor, Guyana, Malta, Japonsko, Mosambik, Korejská republika, Sierra Leone, Slovinsko, Švýcarsko a Sierra Leone.

  Sankce Evropské unie a vyvažování Slovenska a České republiky

Podle Charty světové organizace je Rada bezpečnosti odpovědná za udržování míru a mezinárodní bezpečnosti a všechny členské státy OSN jsou povinny se řídit jejími rozhodnutími.

Mimochodem, po oznámení zasedání Rady bezpečnosti o Sýrii, Jemenu a Libanonu Nebenzya uvedl, že otázka Ukrajiny nebyla do plánu na tento měsíc zahrnuta.

Podle ruského vyslance však „každý člen Rady bezpečnosti může iniciovat její projednání“.

Nuže, agresorská země stanula v čele jednoho z hlavních orgánů OSN, organizace určené k zajištění míru a předcházení novým konfliktům.

Moskva bude i nadále demonstrovat sílu a snažit se ovlivňovat mezinárodní bezpečnostní systém.

Možná už svět dospěl do bodu, kdy je čas změnit pravidla hry, kdy mu nebudou vládnout ti, jejichž cílem je zničit zákonnost, lidskost a svět jako takový.

Přemýšlejte, občané civilizovaného světa, a rozhodujte se správně. Koneckonců na dnešních rozhodnutích závisí váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com