Tlak na Bidena roste, k výzvám k odchodu z kampaně se přidali sponzoři

Týden po nevydařeném výkonu v předvolební debatě čelí americký prezident Joe Biden dalším a dalším výzvám, aby vzdal kampaň za znovuzvolení a přenechal místo někomu mladšímu. Přichází od médií, kolegů z Demokratické strany a nyní také od jejích sponzorů. Biden se nutně potřebuje ukázat v lepším světle při sérii vystoupení v nadcházejících dnech, napsala agentura Reuters.

K hlasům volajícím po jeho odchodu z boje o druhý mandát se ve středu přidal kolektiv komentátorů deníku The Boston Globe. „Ve dnech od prezidentské debaty z minulého týdne tým prezidenta Bidena nepřišel s adekvátním vysvětlením toho, proč byl jeho výkon nevídaně špatný, kromě toho, že byl nachlazený,“ píše se v komentáři.

Biden je v 81 letech nejstarším prezidentem v dějinách Spojených států a v televizním duelu se svým republikánským rivalem Donaldem Trumpem potřeboval ujistit voliče, že funkci hlavy státu stále dokáže plnohodnotně vykonávat. Místo toho byl před kamerami mdlý a nejistý, což spustilo paniku uvnitř Demokratické strany ohledně jeho schopnosti Trumpa porazit. Krátce po debatě Bidena k ukončení kandidatury vyzvala názorová sekce deníku The New York Times (NYT).

Nyní se podle tohoto listu přidávají také sponzoři demokratů. Jedním z prvních, který s takovýmto apelem vyšel na veřejnost, se stal ve středu miliardář a spoluzakladatel videotéky Netflix Reed Hastings. „Biden musí odstoupit a umožnit vitálnímu lídrovi demokratů porazit Trumpa,“ napsal deníku NYT. Podle tohoto média mnozí další „megasponzoři“ demokratů stejné stanovisko vyjadřují v soukromí.

Někteří komentátoři podotýkají, že takovéto výzvy od společenských elit mohou prezidenta jen utvrdit v odhodlání vytrvat v kampani. Biden si zakládá na tom, že během své dlouhé politické kariéry byl v jistých momentech podceňován, a podle médií si nechává radit jen od úzkého kruhu blízkých v čele s první dámou USA Jill Bidenovou. Dalším faktorem ale mohou být průzkumy preferencí, které po debatě nasvědčují mírnému poklesu prezidentovy podpory.

  Kyjev na Krymu zničil ruský systém protivzdušné obrany

Biden má čtyři měsíce před volbami rozhodující slovo v tom, zda bude kandidátem demokratů, či nikoli. Ve stranických primárkách neměl výraznější konkurenci a s přehledem je vyhrál, čímž si zajistil právo na nominaci do listopadového souboje o Bílý dům. Vedení strany by ale mohlo vybrat jiného kandidáta, kdyby Biden sám z voleb odstoupil.

K tomu ho již veřejně vyzvali dva demokratičtí členové Sněmovny reprezentantů. Desítka dalších demokratů z Kongresu pak dala najevo pochybnosti o jeho kandidatuře, uvádí list The Washington Post.

Plnou podporu mezitím Bidenovi vyjadřují politici, kteří jsou nejčastěji skloňovaní jako potenciální náhradníci na pozici prezidentského kandidáta demokratů. Vedle viceprezidentky Kamaly Harrisové jde o guvernéra Kalifornie Gavina Newsoma a guvernérku Michiganu Gretchen Whitmerovou. „Joe Biden je naším nominantem. Hraje na vítězství a já ho podporuji,“ napsala Whitmerová na sociální síti X po středeční schůzce Bidena s několika guvernéry.

Klíčové budou pro Bidenovu kampaň nadcházející dny, kdy má na programu několik veřejných vystoupení, píše Reuters. V pátek večer (v sobotu ve 2:00 SELČ) odvysílá televize ABC rozhovor se šéfem Bílého domu, ve stejný den Biden vystoupí na předvolebním mítinku ve státě Wisconsin. O den později zamíří do Pensylvánie na konferenci učitelských odborů a příští týden bude ve Washingtonu hostit desítky světových lídrů na summitu NATO.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com