Pavel v USA řešil možné zdroje dodávek ropy a plynu s firmami

Český prezident Petr Pavel se v americkém Houstonu v pátek setkal se zástupci energetických společností. Diskutovali o možnostech alternativních zdrojů dodávek ropy a plynu z neruských zdrojů, řekl novinářům na místě. Pavel věří, že jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj je spokojen s výsledky summitu NATO. ČR nabídla Ukrajině zdravotnickou pomoc po ruském útoku na dětskou nemocnici.

„Chtěli jsme s nimi prodiskutovat otázky, které souvisí s naší energetickou bezpečností, s možnostmi alternativních zdrojů dodávek ropy a plynu z neruských zdrojů,“ řekl Pavel. Česká delegace jednala například se zástupci firem Chevron nebo ExxonMobil.

Hovořili o tom, jak společnosti nahlíží na další rozvoj těžby ropy a plynu ve světě, zda existují možnosti navýšení těžby amerického plynu, aby mohly uspokojit mimo jiné i českou spotřebu. „Odpovědi byly pozitivní,“ podotkl prezident. „Navzájem jsme si vzali kontakty a připravili půdu pro další jednání, kdy si experti jednotlivých společností sednou a podívají se na možnost uzavření dlouhodobého kontraktu, který by zajistil České republice energetickou bezpečnost na delší období,“ doplnil Pavel.

Pavel v pátek dále po debatě o summitu Severoatlantické aliance (NATO) pořádané americkým think-tankem Atlantická rada (Atlantic Council) navštívil Johnsonovo vesmírné středisko Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Česká strana se podle prezidenta informovala nejen o tom, jak řízení letů probíhá, ale také o zapojení českých firem. „Česká republika přes svoji velikost je ve vztahu ke kosmickému výzkumu na tom velice dobře. Podílí se nejen na projektech evropské agentury pro vesmírný výzkum, ale zároveň prostřednictvím evropské agentury na činnosti projektů NASA,“ konstatoval.

Poté se Pavel setkal s vedením Národních gard Texasu a Nebrasky. S oběma úzce spolupracuje česká armáda, což je podle prezidenta výhodné pro obě strany. „Dnes už jsme v situaci, kdy máme co předat i my našim americkým kolegům, ale zároveň společně můžeme přispět k výcviku armád i jiných států, které třeba ještě tolik kontaktů nebo zkušeností nemají,“ dodal prezident.

  Praha dá radnicím na pomoc pro ukrajinské uprchlíky 106 milionů Kč

ČR nabídla Ukrajině zdravotnickou pomoc po ruském útoku na dětskou nemocnici

Česko nabídlo Ukrajině zdravotnickou pomoc v souvislosti s útokem na největší ukrajinskou dětskou nemocnici Ochmatdyt. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nabídku postoupí tamnímu ministerstvu zdravotnictví. Informaci ČTK potvrdil mluvčí Hradu Vojtěch Šeliga. O nabídce, která ve středu zazněla při Pavlově jednání se Zelenským ve Washingtonu na okraj summitu Severoatlantické aliance (NATO), informoval deník Právo.

„Česká strana nabídla Ukrajině zdravotnickou pomoc v souvislosti s útokem na dětskou nemocnici. Prezident Zelenskyj za nabídku poděkoval s tím, že ji postoupí ukrajinskému ministerstvu zdravotnictví,“ uvedl Šeliga.

Ruská raketa v pondělí poničila jednu z budov specializované dětské nemocnice, kde podle kyjevských úřadů zahynuli dva lidé a dalších více než třicet bylo zraněno. Útok na nemocnici ukrajinské úřady vyšetřují jako válečný zločin.

Moskva od počátku války tvrdí, že neútočí na civilisty a na civilní cíle, avšak OSN mezitím ověřila a potvrdila, že od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu přišly o život tisíce civilistů, včetně stovek dětí.

Pavel věří, že Zelenskyj je spokojen s výsledky summitu NATO

Prezident Petr Pavel věří, že jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj je spokojen s výsledky summitu Severoatlantické aliance, který se tento týden uskutečnil ve Washingtonu. Řekl to dnes v debatě v texaském Houstonu. Ukrajina sice nedostala přímou pozvánku do aliance, získala ale přísliby konkrétní podpory z hlediska vojenského materiálu i řadu bilaterálních dohod.

Lídři zemí NATO na třídenním summitu slíbili Kyjevu nezvratnou cestu do aliance a dlouhodobou vojenskou pomoc. S konkrétními přísliby nových dodávek zbraní přišlo několik zemí v čele se Spojenými státy. Aliance také poprvé obvinila Čínu, že poskytuje Rusku vojenský materiál. Peking tuto kritiku odmítl, zatímco Moskva uvedla, že aktivity NATO na Ukrajině si vyžádají ruskou odpověď.

  Do ČR přišlo už 150.000 uprchlíků, vláda jim chce umožnit práci

Podle Pavla je nutné si uvědomit, že Rusko má větší zdroje než Ukrajina. Nelze podle něj očekávat v brzké době žádný výrazný průlom na frontové linii. Západ by se měl snažit přesvědčit Rusko, že nemůže dosáhnout jakéhokoli významného úspěchu na bojišti, což by jej přivedlo k jednacímu stolu, podotkl. Ukrajině je podle něj potřeba zároveň dodat vše, co potřebuje pro svoji obranu.

Český prezident považuje za zásadní také vytvořit politický a diplomatický tlak a přesvědčit co nejvíce zemí, že konflikt by měl být vyřešen v souladu s mezinárodním právem, speciálně s Chartou OSN. Pokud Ukrajina odolá ruskému tlaku, lze podle něj očekávat určitý posun na konci tohoto roku, případně začátkem roku příštího. Mezitím považuje za nutné přesvědčit Čínu, že není v jejím zájmu spolupracovat s Ruskem.

Až začne vyjednávání, Západ by neměl nikdy uznat okupovaná území jakožto ruská, poznamenal Pavel. Za logičtější by považoval je označit za dočasně okupovaná, neboť za nynějších okolností není realistické je získat rychle zpět, míní prezident.

Pavel hovořil také o české muniční iniciativě na zajištění dělostřelecké munice pro Ukrajinu v zemích mimo EU. Premiér Petr Fiala na konci června oznámil, že první zásilka před časem dorazila na Ukrajinu. Ministryně obrany Jana Černochová poté upřesnila, že šlo až o 50.000 kusů munice. Cílem je letos na Ukrajinu dopravit 500.000 kusů munice. Pavel uvedl, že v červenci a v srpnu by mělo do země dorazit po 50.000 kusech munice, od září do konce roku by to mělo být měsíčně 80.000 až 100.000 kusů.

Bezpečnost v euroatlantickém prostoru nemůže být podle prezidenta oddělena od bezpečnosti v Indo-Pacifiku či jinde. Například konflikt v Jihočínském moři by měl okamžitý efekt na Evropu z hlediska zásobování, neboť globální obchod je z 50 až 60 procent závislý na této trase.

  ČR plánuje snížení své závislosti na zemích s odlišnou ideovou orientací

„Ruské vítězství ve válce by povzbudilo Čínu, aby byla více asertivní, a to by mělo přímý dopad na ně,“ řekl naopak prezident k regionu Indo-Pacifiku. To je rozsáhlá oblast, která zahrnuje Indický oceán a přilehlé části Tichého oceánu, patří do ní například i Tchaj-wan.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com