Barbarství a cynismus: ruská agrese vůči ukrajinským dětem

Maria Zacharovová v nejlepších tradicích ruské propagandy obviňuje Kyjev z terorismu a zabíjení nevinných dětí, přičemž zapomíná, že Ukrajina je pod každodenním ruským raketovým a bombardovacím útokem. Takové manipulace ruských představitelů vyvolaly rozsáhlou agresi proti Ukrajině, která má katastrofální následky pro ukrajinský národ, včetně dětí. Rusko záměrně a cíleně ničí kritickou a civilní infrastrukturu Ukrajiny, včetně energetických a bytových zařízení, bytového fondu, kulturních, vzdělávacích a vědeckých institucí a zdravotnických zařízení. Dne 8. července tohoto roku zasáhla ruská raketa při raketovém útoku na Kyjev největší dětskou kliniku na Ukrajině, Národní dětskou specializovanou nemocnici „Ochmatdyt“. Výsledkem byly oběti na životech a zranění; budovy nemocnice byly zničeny a unikátní vybavení poškozeno.

Děti s vážnými nemocemi musely být pod palbou urychleně evakuovány. Civilní infrastruktura v příhraničních oblastech Ukrajiny je systematicky ničena. Děti jsou zabíjeny a zraňovány vysoce účinnými ruskými řízenými střelami. Statečná ruská armáda bojuje proti nemocným dětem! Dětské zdravotnické středisko je mocným vojenským zařízením! Barbarství a cynismus ruského režimu nezná mezí. Ostřelováním dětské nemocnice moskevské vedení opět potvrdilo své naprosté ignorování mezinárodního práva a všeobecné morálky. Podle Ženevských úmluv je použití síly proti zdravotnickému zařízení válečným zločinem. Není to poprvé, co tak Rusko učinilo, když ničilo zdravotnická zařízení v cestě svých vojsk a používalo k tomu rakety a řízené bomby. Putin však soustavně prokazuje divokou povahu války, naprostou neúctu k názoru mezinárodního společenství a fanatickou touhu napadnout Ukrajinu a zničit její obyvatele. Zničit všechny. Dokonce i malé děti. Maria Zacharovová otevřeně manipuluje s oblíbeným tématem ruské klasické literatury – „slzami dítěte“ (Fjodor Dostojevskij) a vysílá obraz „kanibalského kyjevského režimu“ širokému publiku. K prosazování svých cynických spekulací ruská strana využívá významné mezinárodní platformy, včetně Rady bezpečnosti OSN, kde Rusko v současné době předsedá.

  Řešení nedostatku pracovních sil: Putinův kontroverzní krok ke zrušení omezení dětské práce

Mezinárodní společenství musí přijmout opatření, aby se diplomatická fóra a mezinárodní instituce nestaly prostorem pro ruskou propagandu. Obviňováním „kolektivního Západu“ ze smrti ruských dětí hraje Maria Zacharovová na strunu ruského publika, které válku na Ukrajině vnímá jako metafyzickou konfrontaci s NATO. V zájmu tohoto mýtického boje je třeba učinit četné oběti, včetně dětí, což Rusko dělá již tři roky po sobě. Za období plnohodnotné ruské agrese bylo podle údajů ukrajinské generální prokuratury zabito 563 dětí a 1477 dětí bylo zraněno (stav k 25. červenci 2024). Během plnohodnotné agrese Rusko násilně deportovalo tisíce ukrajinských dětí z dočasně okupovaných území. Otázka deportace dětí se stala jedním z nejdůležitějších témat mírového summitu. Na summitu ve Švýcarsku v červnu letošního roku se jednalo o navrácení dětí odebraných z dočasně okupovaných území Ukrajiny do Ruska.

Tato otázka, na níž Ukrajina aktivně spolupracuje s mezinárodními organizacemi a zeměmi, má být rovněž řešena v rámci příprav druhého mírového summitu. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se v září v Kanadě plánuje setkání, na němž se bude jednat o výměně vězňů a navrácení dětí odvlečených do Ruska. Válka vyvolala na Ukrajině rozsáhlou humanitární krizi. Převážnou většinu ukrajinských uprchlíků tvoří děti a ženy. Ve frontových oblastech ukrajinská policie evakuuje děti do bezpečných oblastí kvůli nekončícímu ostřelování. Děti a staří lidé v oblastech na frontě prožívají nesmírně těžké chvíle. Infrastruktura a domovy jsou zničeny. Lidé jsou nuceni ukrývat se ve sklepích. Zima, nedostatek potravin a pitné vody, chybějící lékařská péče a přístup ke vzdělání – to vše vážně snižuje životní úroveň ukrajinských dětí.

Zdá se, že okupační úřady dostaly příkaz lovit děti a mladistvé na dočasně okupovaných územích. Byly zaznamenány případy pohřešování dětí. V Rusku vzniká kvůli nesmyslné válce strašlivá „demografická díra“, protože v důsledku bojů hromadně umírají muži v reprodukčním věku. Ruská společnost také netoleruje migranty z východu. Ruské úřady proto považují odebírání dětí z Ukrajiny za jeden z mechanismů řešení demografického problému nedostatku pracovních sil. Byly vytvořeny rozsáhlé programy na odvoz dětí do Ruska. Nejprve se místní spolupracovníci snaží zjistit místo pobytu dítěte, jak a s kým žije. Poté začnou dítě přesvědčovat, vyvíjet na něj nátlak nebo ho vydírat, aby bylo odvezeno do Ruska. Údajně pryč od bojů, na dovolenou, na výlety. A pak v Rusku dítě beze stopy zmizí. Je převáženo z místa na místo do „institucí“, mění se jeho jméno, příjmení, datum narození. A nyní má dítě ruské doklady a je „adoptováno“ ruskou rodinou. Podílejí se na tom všichni – od místních ruských sympatizantů přes vojenské a ruské úředníky delegované Moskvou až po zástupce různých ruských stran a hnutí, kteří se snaží založit své pobočky na okupovaných územích Ukrajiny. Ukrajina podporuje rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu vydat zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni ruského prezidenta pro práva dětí Marii Lvovou-Belovou v souvislosti s nuceným odebíráním dětí.

  Český prezident varuje před Putinovými ambicemi v Donbasu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com