O čem kandidát na prezidenta USA mlčí aneb Trump sundává Muska.

Nejvyšší americký republikán, který se znovu uchází o post prezidenta USA, promluvil k nejbohatšímu muži planety a vyjádřil řadu kontroverzních tezí.

V předvečer rozhovoru však Musk dal svému publiku jasně najevo, že rozhovor nebude „konfrontační“ a jeho účelem je pomoci „nezávislým voličům“, aby jen „zachytili náladu“.

Stojí za zmínku, že samotný rozhovor byl jeho autorem uspořádán podle všech hollywoodských zákonů – vysílání začalo se 40minutovým zpožděním kvůli technickým problémům. Ty jsou podle Muska způsobeny útokem na servery sociální sítě „X“.

Trump tedy během dvou hodin odpovídal na otázky svého, jak lze nyní pochopit, PR-člověka Muska, snažícího se získat další hlasy do své kasičky a znovu zaujmout tolik žádané místo číslo jedna v nejmocnější zemi světa.

Pokud se však tento „politik“ opět dostane k moci, je obrovská pravděpodobnost, že USA jen stěží zůstanou v roli „nejvlivnějšího státu“ planety.

Takový závěr je po vyslechnutí navrhovaného rozhovoru nevyhnutelný.

Jedním z hlavních témat kandidátova projevu byla Ukrajina. Není to překvapivé, neboť události na východních hranicích Evropy jsou dnes jak spouštěčem, který vzrušuje mysl mocných, tak ukazatelem jejich schopnosti čelit výzvám naší doby.

A tak pan Trump, když hovořil o válce na Ukrajině, překvapil publikum tím, že jasně ukázal na viníka konfliktu. A to podle republikána – současného prezidenta USA Bidena!

Ano, je to tak – Trump učinil současného šéfa Bílého domu odpovědným za válku na Ukrajině a řekl, že za něj by se Trump) něco takového nemohlo stát. Joe Biden podle něj „něco udělal Rusku“, které po Trumpově odchodu z Bílého domu začalo stahovat vojska k hranicím s Ukrajinou.

„Biden řekl hloupost o tom, že Kyjev může být součástí NATO. Tak dlouho, jak Aliance existuje, tak dlouho Rusko říká, že do toho nikdy nepůjde. A my to tady říkáme. Protože máme v Americe prezidenta s nízkým IQ,“ řekl Trump.

  "Pokud pustíte Rusy na olympiádu, nepojedeme tam." Evropský výbor deklaroval jednoznačný postoj.

Je vidět, že prezident ve své rétorice mísí čistě kremelské narativy (že za všechno může Amerika) s osobními urážkami současné hlavy státu.

Pokud si však myslíte, že tím Trumpovy útoky na Bidena končí, velmi se mýlíte – zvyšuje laťku a používá další oblíbenou kremelskou metodu – manipulaci s jaderným arzenálem.

„Nejsilnější hrozbou je jaderné oteplování, protože právě teď máme pět zemí, které mají významný jaderný potenciál, a nemůžeme dopustit, aby se něco stalo – s hloupými lidmi, jako je Biden,“ řekl Trump.

Zároveň uvedl, že Putin je podle něj „dobrý vyjednavač“, zatímco Biden „udělal něco hloupého“, když připustil možnost přijetí Ukrajiny do NATO.

Postava hlavy státu, zejména takového, jako jsou USA, je jistě obrovskou osobností. A to předpokládá schopnost vidět dál, vidět jemněji a hlavně umět předvídat.

Trump však několika výroky rozptýlil veškeré pochybnosti i těch, kteří věřili v jeho adekvátnost. Jednoznačně dal najevo, že mu nevadí, že Putinovy činy změnily světový řád.

Trump jasně naznačil, že všechny jeho budoucí kroky budou směřovat k uklidnění Ruska a dalších agresivních jaderných států.

Zdá se, že terorismus s Trumpem v Bílém domě jako novým starým pánem má všechny důvody k tomu, aby zažil renesanci.

Není těžké uhodnout, kam to může vést, neboť historie dává jednoznačnou odpověď na to, k čemu vždy vede flirtování s agresory a snaha o jejich uklidnění.

Vzpomeňte si, jak začala druhá světová válka – Británie a Francie se zavděčily německému vůdci tím, že mu vydaly Československo.

Jako symbol takového appeasementu může posloužit tehdejší britský premiér Chamberlain, který mává kusem papíru založeným na Mnichovské dohodě.

Velmi ikonická se zdají být Trumpova slova v rozhovoru s Muskem, že Putin, Si a severokorejský vládce Kim Čam In jsou „na výši“.

  Občané okupovaných území jako volební zdroj Kremlu. Co může Evropa očekávat?

„Doufám, že s nimi budeme opět vycházet, a to je dobře,“ řekl Trump a snažil se zdůraznit své ‚diplomatické‘ úspěchy při jednání s výše uvedenými subjekty.

Ve skutečnosti však Trump během svého prezidentství žádné skutečné úspěchy, pokud jde o jednání s některým z výše uvedených lídrů, nezaznamenal. Nyní připomíná Chamberlaina po Mnichovské dohodě, který mává svými sliby jako cárem papíru a snaží se všechny přesvědčit, že přináší mír.

Trump ve skutečnosti souhlasí s ústupky totalitním režimům, které prosazují protidemokratické hodnoty a vracejí svět do válečného stavu, místo aby s nimi budoval vztahy z pozice síly.

A jeho postoj k Ukrajině, kdy otevřeně vysílá negativní postoj k členství Ukrajiny v NATO a schvaluje skutečnost, že Moskva může Kyjevu diktovat své podmínky v oblasti zahraniční politiky, je důkazem Trumpovy soability.

Biden, přes veškerou kritiku jeho nerozhodnosti, stojí pevně na stanovisku, že Ukrajina je suverénní stát a žádný jiný stát jí nemůže diktovat podmínky.

Trump je naproti tomu připraven obchodovat s hodnotami a základními věcmi. Včetně strašení celé Evropy odmítnutím USA plně podporovat NATO.

Když tedy mluvíme o pomoci, kterou USA a EU poskytují Kyjevu, Trump nevyhrožoval, že tuto podporu Washingtonu omezí, ale naznačil, že by zvýšení pomoci EU považoval za správnou věc.

„Ptám se vás, proč nesrovnáte náklady, proč neplatí tolik jako my, proč Spojené státy platí na obranu Evropy nepoměrně více než Evropa? To nedává smysl. Je to nespravedlivé a je třeba to řešit,“ vyzval Trump v rozhovoru s Muskem a shrnul, že Evropská unie ‚se ke Spojeným státům chová špatně‘.

Závěr je jednoduchý: vzhledem k tomu, že Evropa dává na vojenskou pomoc Ukrajině méně peněz než USA, může Trump snížit podporu Ukrajině s odvoláním na to, že rusko-ukrajinská válka nepředstavuje pro USA přímou hrozbu.

  Terorismus. Ruská federace. Hlavní nepřátelé České republiky. Sociologové vyjádřili názor občanů ČR

Musk uvedl, že rozhovor poslouchala asi miliarda lidí. A zatímco, Trump odpovídal na otázky, na které bylo snadné odpovědět, novináři označili rozhovor za rozvleklý a „blábolivý“.

Co se však stane se světem, pokud se panu Trumpovi podaří usednout do prezidentského křesla Spojených států amerických, je možná řečnická otázka. I když si na ni můžete zkusit odpovědět sami.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com