Stříž podal dovolání v neprospěch obžalovaných v kauze sportovních dotací

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání v neprospěch všech obžalovaných v kauze zneužívání sportovních dotací ministerstva školství. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. U bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simony Kratochvílové Stříž mimo jiné zkritizoval „nestandardní postup odvolacího soudu“, tedy Vrchního soudu v Praze. U šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty a dalších dvou pravomocně osvobozených lidí nesouhlasí se zproštěním viny.

Obžaloba tvrdí, že Kratochvílová ovlivnila na ministerstvu v roce 2017 výši sportovních dotací ve prospěch Fotbalové asociace ČR (FAČR) a České unie sportu (ČUS) a že představitelům těchto organizací vynášela informace. Pražský vrchní soud ale letos v červnu pravomocně uzavřel, že skutky popsané v obžalobě se sice staly, nebyly ale trestnými činy. Proto Janstu, Boháče a Břízu pravomocně osvobodil. V této části obžaloby zprostil viny i Peltu s Kratochvílovou. K dalšímu projednání vrátil jen poslední část skutků ohledně údajného nezákonného přidělení peněz 18 konkrétním žadatelům programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů, a ta už se týká jen Pelty a exnáměstkyně.

„U dvou obviněných osob, které byly uznány vinnými, nejvyšší státní zástupce nesouhlasí s právní kvalifikací a s nestandardním postupem odvolacího soudu, který zamítl odvolání státního zástupce a současně věc vrátil soudu prvního stupně k novému projednání,“ uvedl nyní mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství. Tato část dovolání se týká Pelty a Kratochvílové.

„U tří obviněných osob nejvyšší státní zástupce nesouhlasí se zprošťujícím rozsudkem a namítá, že skutkové závěru soudu jsou v rozporu s provedenými důkazy,“ pokračoval Malý. Tento výrok se týká šéfa ČUS Jansty, sekretáře unie Jana Boháče a bývalého šéfa ministerského odboru sportu Zdeňka Břízy. Mluvčí doplnil, že dovolání směřuje i v neprospěch obou obžalovaných právnických osob, tedy FAČR a ČUS.

  Praha chce po státu, aby stanovil příspěvek domácnostem za ubytování uprchlíků

Všichni obžalovaní dlouhodobě trvají na tom, že se ničeho nezákonného nedopustili. „To se samozřejmě dalo očekávat. Když je někdo zproštěný v takhle velké kauze, tak ten stát, nebo ta prokuratura, využije všechny nástroje, které má,“ komentoval Pelta na dotaz ČTK podání dovolání.

Zbývající nerozhodnutou část obžaloby vůči Peltovi a Kratochvílové začal pražský městský soud projednávat potřetí právě dnes. Rozsudek zazní v úterý.

Obžaloba žádá pro Peltu šest let vězení, peněžitý trest a zákaz činnosti

Státní zástupce navrhl pro bývalého předsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Peltu šest let vězení, pětimilionový peněžitý trest a pětiletý zákaz činnosti ve vedení korporací. Pro někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou žádá 6,5 roku za mřížemi, dvoumilionový trest a šestiletý zákaz funkcí ve veřejné správě. Řekl to v dnešní závěrečné řeči u pražského městského soudu. Oba obžalovaní vinu odmítají, domáhají se osvobození. Rozsudek zazní v úterý, bude již třetím v pořadí.

Obžaloba tvrdí, že tehdejší milenci Pelta s Kratochvílovou ovlivnili v roce 2017 přidělení peněz 18 konkrétním žadatelům programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů. Vychází mimo jiné z policejních odposlechů z bytu, kde se dvojice scházela. „Ještě předtím, než proběhlo hodnocení členy hodnotící komise, si obžalovaní určili z vybraných žádostí ty, které mají uspět,“ popsal dnes státní zástupce Ondřej Trčka. Podle něj upřednostnili subjekty, s nimiž chtěl mít Pelta dobré vztahy.

Pražský městský soud se případem zabývá už potřetí. Odvolací soud totiž v červnu už podruhé zrušil jeho rozsudek, který Peltovi s Kratochvílovou uložil totožné tresty, jaké pro ně nyní Trčka navrhl znovu. Ve dvou ze tří částí obžaloby navíc tehdy vrchní soud dvojici pravomocně zprostil viny.

Oba obžalovaní vinu odmítají – Kratochvílová už v minulosti řekla, že v bytě „plácali páté přes deváté“, Pelta zase uvedl, že na ovlivnění dotací byl „malý pán“. Exnáměstkyně dnes v jednací síni uvedla, že doložila řadu důkazů, nikdy soudu nelhala a a nikoho nemanipulovala. „Celou moji rodinu to úplně zruinovalo a já už bych potřebovala, aby to skončilo, protože já už prostě nemůžu,“ řekla.

  Rakušan naznačil možnost delších kontrol na hranici se Slovenskem

Také Pelta zdůraznil, že kauza se řeší únavně dlouho. Ohradil se také proti požadavku ministerstva školství, aby společně s Kratochvílovou hradil údajnou škodu 1,1 miliardy korun. „Není možné, aby tohle někdo myslel vážně. Ovlivňuje to jakékoliv možnosti podnikání a přístup bank vůči nám. I sám stát ví, že je to nereálné a nesmysl. Beru to jako podpásovku, naprosto nekorektní a nefér,“ prohlásil.

Podle obžaloby se Pelta s Kratochvílovou pokusili o zneužití pravomoci, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přičemž fotbalový funkcionář náměstkyni navedl. Za tyto trestné činy hrozí pět až 12 let vězení. Ve stadiu pokusu zůstaly činy z toho důvodu, že ministerstvo po zatčení Kratochvílové vyplácení dotací pozastavilo, příslušné dotační programy zrušilo a následně je vyhlásilo znovu.

Soudní senát se dnes v doplnění dokazování zaměřil na výslech znalce z oboru ekonomiky Vladimíra Smejkala, který vypracoval posudek na žádost obhajoby a podle nějž bylo bodování žádostí o dotace v pořádku. Státní zástupce zpochybnil, že znalec měl dostatečné podklady, odbornost a znalost sportovního prostředí. Soudkyně Lenka Cihlářová také zmínila, že Smejkal zkoumal jen bodové ohodnocení 18 sporných žádostí, ačkoliv věcně posuzovaných žádostí bylo zhruba 800. Nevycházel navíc z oficiální metodiky zveřejněné ministerstvem školství.

Obžaloba původně tvrdila i to, že Kratochvílová ovlivnila na ministerstvu v roce 2017 výši sportovních dotací ve prospěch FAČR a České unie sportu a že jejich představitelům vynášela informace. Na lavici obžalovaných kvůli tomu dříve usedl i šéf ČUS Miroslav Jansta, sekretář unie Jan Boháč a bývalý šéf ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza. Podle justice se tyto popsané skutky sice staly, ale nebyly trestnými činy. Obžalovaní se proto dočkali pravomocného osvobození. Nejvyšší státní zastupitelství však dnes informovalo o tom, že v neprospěch všech obžalovaných podalo dovolání.

  Šéf NÚKIB: Kybernetické útoky jsou propracovanější, je složitější je odhalit

Pelta i Kratochvílová skončili v roce 2017 po svém zatčení ve vazbě. Peltu soud propustil po měsíci, a to poté, co muž rezignoval na svou funkci šéfa FAČR. Kratochvílová strávila v cele téměř čtvrt roku. Kauza zmanipulování státních sportovních dotací stála místo nejen Peltu a Kratochvílovou – rezignovala kvůli ní i tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com