Studie mapující dopady stavby bloků Dukovan na region bude koncem října

Studie mapující případná sociální a ekonomická rizika stavby nových bloků Jaderné elektrárny Dukovan v regionu by měla být k dispozici do konce října, řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS) po dnešní konferenci ve Valči na Třebíčsku. Uvedl, že nová výstavba přinese 6000 dočasných a zhruba 1000 stálých pracovních míst. Podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) bude potřeba dbát také na zajištění bezpečnosti v tomto území.

Předseda vlády řekl, že stavba nových dukovanských bloků je zásadní pro Českou republiku a je to velká příležitost pro tuzemský průmysl i pro regionální ekonomiku, ale pro region bude znamenat určité zatížení, například zvýšenou dopravou. „Naším zájmem je, abychom tato rizika co nejvíc proměnili v příležitosti a úspěch pro všechny zúčastněné,“ řekl.

Korejská společnost KHNP, která uspěla v tendru na stavbu nových dukovanských bloků, už má podle premiéra memoranda o spolupráci asi s 80 českými podniky. Zmínil například to, že růst místních podniků podpoří vyšší poptávka po službách a po zboží. Připomněl i chystaný projekt na stavbu horkovodu mezi elektrárnou Dukovany a Brnem.

„Celkově bych řekl, že i ta stavba bude představovat klíčový impulz pro rozvoj českého hospodářství a samozřejmě ve finále přinese posílení české pozice i na českém trhu s energiemi,“ řekl Fiala.

Na dopravní stavby spojené s dostavbou Dukovan vláda počítá se zhruba 14 miliardami korun. „Které budou postupně investovány od letošního roku až do roku 2034,“ uvedl premiér. Snahou podle něj bude také převedení přepravy materiálu ze silnic na železnici tam, kde to bude možné.

Stavba dvou nových jaderných bloků dopadne hlavně na území Vysočiny a sousedního Jihomoravského kraje. Hejtman Vysočiny Schrek připomněl, že pro lidi pracující na dostavbě Dukovan bude potřeba zajistit bydlení, lékařskou péči, školy pro jejich děti či kulturní vyžití. Předpokládá, že potřebná bude i výpomoc zahraničních dělníků. „Proto chceme věnovat významnou pozornost bezpečnosti,“ řekl hejtman. Podotkl, že Vysočina sice patří mezi kraje s nejnižší kriminalitou v Česku, zároveň má ale jeden z nejnižších počtů policistů.

  Přehledně: Kdy antigenní test platí jen 24 hodin, kdy 3 dny a kdy týden

O výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech rozhodla vláda v červenci. Nyní s korejskou KHNP jedná o smlouvě, která by se měla podepsat do konce března příštího roku. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036.

Neúspěšní uchazeči v tendru společnosti Westinghouse a EDF podaly odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V odvoláních zpochybňují oprávnění korejské firmy používat nabízenou technologii a transparentnost celého řízení. „My ta rizika máme nějakým způsobem ošetřena, aniž bych mohl jít do podrobností, a od počátku s nimi investor i vláda při svém rozhodování počítali,“ uvedl dnes premiér.

Antimonopolní úřad k podáním uvedl, že je analyzuje. Ve správním řízení se bude mimo jiné zabývat přípustností obou odvolání. Podle dřívějších vyjádření zástupců vlády jde o obvyklý krok neúspěšných uchazečů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com