Primátor Opavy Navrátil: Škody po záplavách jsou v miliardách korun

Voda v ulicích Opavy opadla a odhalila zkázu, kterou způsobila. Primátor města Tomáš Navrátil (ANO) škody odhaduje na miliardy korun. Zničená je podle něj sportovní hala, fotbalový stadion, městské sady či historický areál koupaliště. Stovky lidí mají zničené domovy. Primátor to uvedl na facebookovém profilu města.

Opava patří k nejvíce postiženým městům v Moravskoslezském kraji. Voda tam zatopila několik okrajových částí. Vylila se i do lokality sídliště Kateřinky, kde bydlí 12.000 lidí.

„Je to strašné,“ řekl. Dodal, že například v ulici Vojanova voda vystoupala nad 2,5 metru. „Projížděli jsme celé město. Byli jsme se podívat v Městských sadech. Já jsem čekal, že to bude špatné. To, co jsme viděli, je ale tragické. Katastrofální. Máme kompletně zničená veškerá hřiště. Fotbalový stadion je kompletně zničený. Městské sady jsou zničené. Koupaliště je zničené. Basketbalová hala je totálně zničená,“ dodal.

Desítky či stovky lidí, kteří v okolí Městských sadů bydlí, mají podle něj zničené domovy. „Je mi těch lidí strašně líto. Třicet let něco budovali. Byli na to hrdí. Pak během několika hodin přišli o všechno. Mluvil jsem s jedním pánem. Několik dnů už nespal. Je vyřízený. Jediné, co k tomu řekl, že už dávno měla být postavena přehrada,“ řekl Navrátil.

Dodal, že v okolí Městských sadů už lidé v pondělí začali s úklidem. Před domy se objevily zničené věci ze zatopených prostor. Město je bude postupně odvážet a likvidovat. Ve městě je umístěno i několik desítek kontejnerů na odpad.

Opavu a města dál proti proudu řeky Opavy by měla před povodní chránit protipovodňová přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Její stavba se plánuje několik desetiletí, nejvíce ale od roku 1997, kdy region postily ničivé povodně. Stavba dosud nebyla zahájena. Proti ní vystupuje obec Nové Heřminovy, která má být částečně zatopená, a také Hnutí Duha Jeseníky. Podle propočtů Povodí Odry by přehrada, pokud by už fungovala, města před tak ničivou povodní ochránila. Hnutí Duha se hájí, že výstavbu přehrady nezpozdilo ani o den a navrhovalo rychlejší a šetrnější řešení protipovodňové ochrany Krnova a Opavy.

  Piráti a STAN znají trik, který ekonomům uniká. Dluh zmizí, daně zůstanou

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com