Zemřela britská herečka Maggie Smithová, bylo jí 89 let

Zemřela britská herečka Maggie Smithová, bylo jí 89 let. Podle médií o tom dnes informovala její rodina i producent. Smithová získala mimo jiné Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní ženské roli ve snímku Nejlepší léta slečny Jean Brodieové z roku 1969. Za své výkony sklidila i řadu dalších filmových ocenění. V posledních letech byla známá i díky roli profesorky Minervy McGonagallové ve filmech o čarodějnickém učni Harrym Potterovi nebo díky roli Violety Crawleyové v seriálu Panství Downton. Vzpomínají na ni herečtí kolegové i politici.

„Zemřela pokojně, dnes brzy ráno v nemocnici. Byla velmi uzavřená, závěr života strávila s přáteli a rodinou. Zanechala po sobě dva syny a pět milujících vnoučat, všichni jsou zdrceni ztrátou své výjimečné matky a babičky,“ uvedli jménem rodiny synové Chris Larkin a Toby Stephens.

Dcera oxfordského profesora se dala na hereckou dráhu tak trochu proti vůli rodičů, brzy se ale ukázalo, že má opravdový talent – byť ona sama to zpochybňovala. V jedenadvaceti letech dostala angažmá v muzikálu na Broadwayi. Posbírala celkem dva Oscary, tři Zlaté glóby a pět cen britské akademie BAFTA.

 

Před kamerou – filmovou i televizní – se poprvé objevila už v polovině 50. let. Na obrazovce i plátnech kin se herečka s nepřehlédnutelnýma očima od konce 60. let zařadila mezi největší hvězdy anglosaské kinematografie, nezapomínala ale ani na divadlo.V době, kdy mnozí herci odcházejí na odpočinek, se dočkala role, která jí nejen přinesla tři ceny Emmy, ale znovu i celosvětovou slávu. Působivé kostýmní drama Panství Downton, které se natáčelo v letech 2010 až 2015, přitom prý sama nikdy pořádně nesledovala. Herecké kariéry se nevzdala ani dlouho po 80. narozeninách, hrála třeba ve filmovém pokračování Panství Downton (2022) nebo v komedii Klub zázraků (2023).

  Klimatická konference COP27 schválila závěrečnou deklaraci, i pomoc chudým zemím

Kromě filmových cen získala v roce 1970 Řád britského impéria a v roce 1990 jí královna Alžběta II. udělila šlechtický titul Dame, který je ekvivalentem rytířského titulu Sir udělovaného mužům.

„Pro svůj velký talent si ji mnozí oblíbili a stala se skutečným národním pokladem, její dílo budou uctívat i budoucí generace,“ uvedl britský premiér Keir Starmer.

„Byla skvělá žena a vynikající herečka. Stále nemohu uvěřit, že jsem měla to štěstí pracovat s jedinou ženou takových kvalit“, uvedla Whoopi Goldbergová o Smithové, která po jejím boku v hudební komedii Sestra v akci hrála přísnou matku představenou.

Pro britského herce Hugha Bonnevillea, který hrál se Smithovou v Panství Downton, byla herečka „skutečnou legendou celé generace“, vzpomínal také na její jedinečný talent a jiskru v oku. Mluvčí britského národního divadla jménem instituce ocenil, že hluboce inteligentní herečka rovným dílem dělila svůj čas mezi divadlo, film a televizi.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com