Hamás se dívá negativně na nejnovější návrh dohody o příměří s Izraelem

Palestinské radikální hnutí Hamás se dívá negativně na nejnovější návrh dohody o příměří s Izraelem, vyjednávání nicméně pokračuje. S odvoláním na vyjádření Hamásu pro média o tom dnes informuje zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Napsal také, že dnes vpodvečer bude o probíhajícím vyjednávání a chystané operaci v Rafáhu debatovat izraelský válečný kabinet. Premiér Benjamin Netanjahu mezitím o konfliktu a stavu vyjednávání telefonicky hovořil s německým kancléřem Olafem Scholzem.

„Náš postoj k aktuálnímu návrhu dohody je negativní,“ řekl nejprve čelný představitel Hamásu Usáma Hamdán televizi Al-Manár, která je napojena na libanonské radikální hnutí Hizballáh. Podobně se později vyjádřila také tisková služba Hamásu. „Negativní stanovisko neznamená, že jednání byla zastavena,“ upozornilo hnutí.

The Times of Israel k tomu poznamenal, že by Hamás mohl ještě dnes předložit vlastní upravenou verzi dohody. Hamdán současně varoval, že chystaná izraelská operace v Rafáhu na jihu Pásma Gazy by znamenala kolaps vyjednávání. Nejnovější návrh dohody o příměří předložili vyjednavači z Egypta, Kataru a Spojených států. Jedním z jeho hlavních cílů je dosáhnout klidu zbraní výměnou za propuštění rukojmích zadržovaných Hamásem od teroristického útoku tohoto hnutí na Izrael ze 7. října. Těch v držení Hamásu podle Izraele zůstává 129, včetně více než tří desítek těl lidí, kteří v zajetí zemřeli.

Všechny předchozí pokusy o dosažení dohody ztroskotaly na požadavku Hamásu, aby se Izrael zavázal k úplnému ukončení války a stáhl své jednotky z Pásma Gazy. To stojí proti odhodlání Izraele, který uvádí, že jeho síly musí do Rafáhu vstoupit, aby dobyly poslední baštu Hamásu a zlikvidovaly jeho poslední prapory. Izraelci dali také jasně najevo, že současné kolo vyjednávání s Hamásem je poslední šancí, jak vpád do Rafáhu, chystaný na nejbližší dny, ještě zastavit.

  Jih Evropy svírá vlna veder, teploty nad 40 stupňů hlásí Itálie i Španělsko

O konfliktu mezi Izraelem a Hamásem, včetně možné dohody o příměří a propuštění rukojmích, dnes po telefonu mluvili německý kancléř Scholz s premiérem Netanjahuem, oznámila německá vláda. „Hovořili o úsilí o propuštění všech rukojmích držených Hamásem a o příměří. Diskutovali také o dalším zlepšování dodávek humanitární pomoci pro obyvatele Pásma Gazy,“ uvedl mluvčí německé vlády.

Dnes v 17:30 má zasedat izraelský válečný kabinet, jehož členy vedle premiéra jsou ministr obrany Joav Galant a zástupce opozice z doby před válkou Benny Ganc, následovat bude jednání širšího bezpečnostního kabinetu. Podle zdroje serveru ToI bude předmětem debat vedle zprostředkovaného vyjednávání o příměří také chystaná pozemní ofenziva izraelské armády do Rafáhu. Zasedání válečného kabinetu plánované na úterý bylo podle ToI zrušeno kvůli panujícím rozdílným názorům klíčových politických hráčů právě na možnou dohodu s Hamásem a operaci proti Rafáhu.

V tomto městě na jihu pásma u egyptských hranic se tísní přes milion lidí, kteří sem uprchli před boji ze severnějších oblastí. Před vpádem armády do Rafáhu bez účinné ochrany civilistů varuje mezinárodní společenství v čele se Spojenými státy. Zatímco Netanjahuova vláda tvrdí, že pracuje na zajištění bezpečné evakuace civilního obyvatelstva z oblasti, americký ministr zahraničí Antony Blinken během své středeční návštěvy Izraele řekl, že podobný plán dosud neviděl.

Izrael vede v Pásmu Gazy proti Hamásu válku s cílem toto hnutí zcela zničit v odvetě za říjnový teroristický útok, kdy ozbrojenci této skupiny a jejích spojenců v izraelském pohraničí povraždili na 1200 lidí a dalších 253 unesli na palestinské území. Při dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna více než stovka rukojmích výměnou za palestinské vězně. Masivní izraelské bombardování Pásma Gazy a následná pozemní operace si podle aktuální bilance úřadů ovládaných Hamásem od října vyžádaly životy téměř 34.600 Palestinců. Tyto údaje nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit a nerozlišují mezi zabitými civilisty a bojovníky Hamásu a dalších radikálně islamistických skupin bojujících proti Izraeli. Těch jeho armáda podle posledního odhadu zabila přes 13.000, většinu obětí tak tvoří civilisté, z velké části ženy a mladiství.

  V Rusku prudce vzrostl počet stížností na armádu zaslaných Putinově kanceláři

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com