Scholz hovořil po telefonu s Fialou o migraci, nabídl pomoc po povodních

Německý kancléř Olaf Scholz dnes po telefonu hovořil s českým premiérem Petrem Fialou. Vysvětloval mu mimo jiné opatření, která Německo v poslední době přijalo v boji proti nelegální migraci. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. Scholz podle něj také nabídl Česku pomoc s odstraňováním následků zářijových povodní. Vyjádření české vlády se ČTK snaží získat.

„Kancléř vysvětloval opatření v oblasti migrační politiky, která spolková vláda připravila, i další úvahy, které by měly vést ke snížení nelegální migrace,“ uvedl mluvčí německé vlády k Scholzovu rozhovoru s Fialou. Kancléř podle něj zdůraznil, že všechna přijatá opatření jsou v souladu s právem Evropské unie.

Německo od poloviny září kontroluje celou svou pozemní hranici. Zdůvodňuje to nutností bojovat proti nelegální migraci. Hranice s Českem, Polskem a Švýcarskem přitom kontroluje už od října loňského roku, hranice s Rakouskem dokonce od roku 2015. V polovině minulého měsíce přibyly kontroly na západním a severním úseku hranice. Ministryně vnitra Nancy Faeserová je avizovala na začátku září v době vyhrocené debaty o německé migrační politice.

Proti návrhu německé konzervativní opozice, aby se mnohem častěji migranti odmítali už na německých hranicích, se tehdy ostře ohradilo Rakousko či Polsko. Scholz následně oznámil, že bude o opatřeních v oblasti migrační a azylové politiky hovořit se šéfy vlád sousedních zemí. Záhy berlínský úřad vlády informoval o rozhovoru Scholze s polským premiérem Donaldem Tuskem.

Nyní Scholz telefonoval také s českým premiérem Fialou a podle prohlášení německé vlády se oba shodli, že výzvy, které představuje nelegální migrace a boj proti převaděčství, lze zvládnout jen společně.

Scholz v rozhovoru podle tiskové zprávy rovněž vyjádřil Česku, které postihly v září ničivé povodně, solidaritu a nabídl německou pomoc při odstraňování jejich následků.

ČTK

  Palestinský premiér podal demisi, v úřadu zůstane do ustavení nové vlády

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com