Ruské jaderné provokace v Kursku: Nebezpečná manipulace

  1. října zaplavily ruské kanály Telegramu zprávy o „útoku“ na Kurčatovskou jadernou elektrárnu (KuNPP) v Kurské oblasti. Tvrzení se pohybovala od raketového útoku až po použití ukrajinských bezpilotních letounů. Skutečnost však zůstává daleko nejasná. V Kurčatově byl sice hlášen požár, ale tvrzení, že k němu došlo v areálu jaderného zařízení, nepodporují žádné věrohodné důkazy.

Navzdory nejasnostem Rusko okamžitě obvinilo Ukrajinu a dále zamlžilo příběh tím, že předložilo protichůdné výpovědi. Ukrajinské obranné síly však nemají žádný strategický zájem zaměřit se na KuNPP, protože takové akce by mohly poškodit mezinárodní postavení Ukrajiny a její vojenské cíle. Místo toho je skutečným viníkem této potenciální dezinformační kampaně samotné Rusko. Kreml by z vymyšleného jaderného incidentu profitoval a využil by ho jako záminku k tomu, aby Ukrajinu obvinil z bezohledného agresora.

Ruská manipulace s varováním generálního ředitele MAAE Rafaela Grossiho z 27. srpna o rizicích jaderných incidentů v blízkosti reaktorů je výmluvným znamením. Kreml překrucuje narativ tak, aby sloužil jeho geopolitickým cílům. Je důležité si uvědomit, že Rusko je jedinou zemí v historii, která se zmocnila dvou jaderných elektráren najednou a použila je jako vojenský štít – což jsou akce, které představují skutečnou jadernou hrozbu pro Evropu.

Autor: Peter Jelen

  Česká republika odmítá spolupráci s Ruskou federací

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com