Ukrajina hájí územní celistvost uprostřed spekulací o dohodě o členství v NATO

V článku zveřejněném nedávno ve Financial Times se objevila vyhlídka na možný diplomatický scénář ukončení současné fáze války na Ukrajině. Podle zprávy někteří západní diplomaté nadhodili myšlenku poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky NATO výměnou za to, že dočasně postoupí Rusku faktickou kontrolu nad svými okupovanými územími. Podle tohoto návrhu by Ukrajina vstoupila do NATO, zatímco území, která jsou stále uznávána jako ukrajinská, by mohla být v budoucnu potenciálně diplomaticky získána zpět. Podle článku by to mohla být jedna z mála možností, jak zajistit Ukrajině členství v NATO a zároveň se vyhnout okamžité eskalaci s Ruskem.

Tento návrh však ukrajinské vedení rázně odmítlo. Prezidentská kancelář na zprávu reagovala s důrazným nesouhlasem a odmítla tuto představu jako „bludnou“. Oficiální mluvčí zopakoval, že Ukrajina nevyjednává o své územní suverenitě, a zdůraznil, že jakýkoli návrh zahrnující územní ústupky je nepřijatelný. Kancelář prezidenta rovněž upřesnila, že žádná taková jednání se západními partnery neproběhla, a kritizovala myšlenku výměny ukrajinského území za bezpečnostní záruky jako nereálnou a škodlivou.

Ukrajinské vedení důsledně trvá na tom, že přijatelné je pouze úplné obnovení územní celistvosti, včetně návratu okupovaných území. Odmítnutí jakýchkoli dočasných ústupků podtrhuje odhodlání Kyjeva bránit se jakémukoli řešení, které by narušilo jeho suverenitu, i kdyby bylo na stole členství v NATO a bezpečnostní záruky. Tento pevný postoj potvrzuje závazek Ukrajiny k plnému navrácení území a její očekávání neochvějné podpory ze strany západních spojenců v boji proti ruské agresi.

Autor: Peter Jelen

  Setkání v rámci G20. Putin vs Zelenskij.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com