Rusko-severokorejská spolupráce: Nová hrozba pro globální stabilitu a Ukrajinu

Dne 14. října 2024 předložil ruský prezident Vladimir Putin Státní dumě návrh ratifikace Komplexní dohody o strategickém partnerství mezi Ruskem a Severní Koreou. Tento krok signalizoval mezinárodnímu společenství, že se dva režimy, které ohrožují globální řád, sbližují. Severní Korea se již aktivně zapojila do války proti Ukrajině na straně Ruska a předala mu zbraně, včetně balistických raket, a dokonce i vojenský personál. To vyvolává vážné obavy, protože oba autoritářské režimy spojují své síly, aby zintenzivnily globální konflikty.

Spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem zvyšuje hrozbu pro evropský kontinent i celý svět. Kim Čong-un, známý svou agresivní politikou a hrozbami míru na Korejském poloostrově, se stává stále bližším spojencem Putina, který pokračuje v destabilizaci Evropy prostřednictvím války na Ukrajině. Toto partnerství diktátorů by mohlo vyvolat eskalaci na evropské i asijské frontě a vyžadovat ještě větší rozhodnost mezinárodního společenství.

Nejúčinnější reakcí je upevnění vojenské podpory Ukrajiny. Západní mocnosti by měly zvýšit dodávky zbraní a vybavení, aby zabránily dalšímu posilování pozic Ruska na frontě. Je také nutné rozšířit sankce proti oběma zemím a podkopat tak jejich ekonomické zdroje potřebné k pokračování války. Putin a Kim se snaží destabilizovat světový řád, ale jejich plány může zmařit pouze silná mezinárodní solidarita.

Autor: Peter Jelen

  Falešné volby v Rusku: Nebezpečná fasáda na okupované Ukrajině a v příhraničních regionech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com