Pelosiová: Svět musí nadále podporovat ukrajinský boj za demokracii

Bývalá předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová ve videopříspěvku na konferenci Forum 2000 v Praze uvedla, že svět musí nadále jasně podporovat ukrajinský boj za demokracii. Hovořila také o rostoucí agresi čínské komunistické strany vůči Tchaj-wanu nebo o utrpení žen na mnoha místech světa.

V době bitvy mezi demokracií a autokracií je podle Pelosiové nutné prokázat odolnost demokracie. V některých částech světa jsou podle ní diktátoři na vzestupu. Využívají útoky proti svobodě slova i náboženské svobodě ve snaze rozložit demokracii.

Ukrajinští vojáci podle dřívější šéfky dolní komory Kongresu bojují nejen za svoji, ale i za světovou svobodu. „Váš výjimečný boj proti ruskému krutému tažení nás neustále inspiruje,“ uvedla. Vyzdvihla roli amerického prezidenta Joea Bidena ve snaze zajistit, aby svobodný svět stál za Ukrajinou. „Musíme pokračovat v silné podpoře ukrajinského boje za demokracii, dokud nezvítězí,“ dodala.

Zároveň podle Pelosiové čínská komunistická strana zvyšuje agresi vůči lidem na Tchajwanu, což je pro USA také urgentní prioritou. Připomněla svoji návštěvu na ostrově v roce 2022. „Amerika nadále podporuje tuto svobodnou a vzkvétající demokracii,“ poznamenala Pelosiová.

Čína v pondělí bez předchozího upozornění uskutečnila v okolí Tchaj-wanu jednodenní vojenské cvičení a označila ho za varování před separatistickými činy ostrova, který považuje za svého území. Při manévrech využila rekordního počtu 153 vojenských letadel, oznámilo podle agentury Reuters tchajwanské ministerstvo obrany. Čína uspořádala vojenské cvičení v okolí Tchaj-wanu i před dvěma lety po návštěvě Pelosiové v Tchaj-peji.

Pelosiová se v krátkém projevu vyjádřila i k neakceptovatelnému chování k ženám a dívkám v některých oblastech. Zmínila v této souvislosti ruskou agresi proti Ukrajině či Afghánistán.

U zrodu Fora 2000 stáli v roce 1997 tehdejší český prezident Václav Havel, spisovatel Elie Wiesel a japonský filantrop Jóhei Sasakawa. Záměrem zakladatelů tradice bylo poskytnout prostor osobnostem z různých oborů k analýze výzev nového tisíciletí.

  Hladiny řek v ČR se v noci zvedly, dopravu může komplikovat vítr

Lipavský: Oba prezidentští kandidáti v USA si budou uvědomovat důležitost Evropy

Oba američtí prezidentští kandidáti – viceprezidentka Kamala Harrisová a bývalý prezident Donald Trump – si budou v případě výhry uvědomovat důležitost Evropy. Pokud by v hlasování uspěl republikánský kandidát Trump, zvýší se odpovědnost Evropy v otázce bezpečnosti. V debatě na mezinárodní konferenci Forum 2000 v Praze to dnes řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (dříve Piráti).

Volby už se v mnoha amerických státech konají, hlasování skončí 5. listopadu. Američané kromě hlavy státu a členů Kongresu volí také státní a lokální činitele a hlasují v nejrůznějších referendech.

Nejen zvolený prezident, ale také rozložení Kongresu bude definovat, jaký styl vládnutí bude ve Spojených státech k vidění, řekl Lipavský. Pokud vyhraje demokratka Harrisová, očekává, že bude víceméně pokračovat v politice nynějšího prezidenta Joea Bidena. Když zvítězí Trump, bude to „jiný příběh“, míní. „Jednoznačně to uloží mnohem více odpovědnosti Evropě v otázce bezpečnosti,“ řekl šéf diplomacie.

Česko podle Lipavského musí hovořit s oběma stranami, například o tom, co Evropa dělá pro svoji bezpečnost. „Myslím, že oba prezidenti si uvědomují důležitost Evropy. V jednom případě bychom museli vykonat skutečně něco extra,“ dodal Lipavský.

Aljona Getmančuková, ředitelka kyjevského institutu New Europe Centre, v debatě hovořila o přístupu obou kandidátů k válce na Ukrajině a k jejímu vývoji. Harrisová se podle ní domnívá, že Ukrajina by případné vyjednávání o míru měla sama iniciovat, zatímco Trump si myslí, že může být tou osobou, která tyto rozhovory iniciuje, a že ví jak na to.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com