Vedení lidovců po pěti letech znovu převzal Marek Výborný

Vedení lidovců dnes znovu převzal Marek Výborný, do čela strany se vrací téměř po pěti letech. Ve druhém kole volby předsedy KDU-ČSL získal ministr zemědělství 159 hlasů, celkem delegáti odevzdali jemu a obhajujícímu Marianovi Jurečkovi 266 hlasů. Beze jména bylo 22 lístků. Výborný odstoupil v lednu 2020 z čela strany kvůli rodinným povinnostem, nahradil jej právě nynější vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Jurečka. Delegátům Výborný slíbil kontinuitu kombinovanou s novými tvářemi. Hlavním úkolem strany podle něj bude znovu získat před sněmovními volbami v příštím roce ty voliče koalice Spolu, kteří nevidí důvod jít hlasovat. Ministr životního prostředí Petr Hladík nebyl zvolen 1. místopředsedou KDU-ČSL ani ve druhém kole. Volba se bude opakovat od začátku včetně nominací na tento post. Hladík byl jediným kandidátem, do vedení si ho přál Výborný. Ve druhém kole Hladík získal 126 hlasů delegátů, potřeboval jich 142.

Výborný po svém zvolení řekl, že jeho práce v čele KDU-ČSL bude směřovat k tomu, aby strana uspěla příští rok v parlamentních volbách. „Když do toho půjdeme společně plnou silnou, tak to určitě zvládneme,“ uvedl. KDU-ČSL by podle Výborného měla více znít jednotným hlasem, důležité pro další fungování strany bude nové složení předsednictva strany, které vzejde z voleb na sjezdu. „Čeká nás obrovský úkol připravit rychle strategii, abychom příští rok uspěli v parlamentních volbách. Musíme být silní jako KDU-ČSL, musí být silná i koalice Spolu,“ řekl.

Výborný poděkoval Jurečkovi za jeho práci v čele KDU-ČSL. Jurečka stranu podle Výborného převzal v poměrně složité situaci a nyní má 22 poslanců, 12 senátorů, jednoho europoslance a silné zastoupení na krajské i obecní úrovni. Jurečka jako ministr práce a sociálních věcí má podle Výborného zůstat ve vedení KDU-ČSL garantem sociální politiky. „Mariane, počítám s tebou, aniž bych předjímal, jak bude vypadat nové vedení (KDU-ČSL),“ podotkl Výborný.

Mezi spolustraníky, které by chtěl do nejužšího vedení, jmenoval Výborný šéfy obou parlamentních klubů Aleše Dufka a Josefa Klementa, dosavadního místopředsedu a ministra životního prostředí Petra Hladíka, expředsedu Pavla Bělobrádka, starostku Kravař Moniku Brzeskovou a ministerské náměstky Václava Pláteníka a Eduarda Hulicia.

Delegáti dnes ještě mají na programu volbu statutárního zástupce. Večer se představí další kandidáti na místopředsedy a členy předsednictva, k hlasování o nich se účastníci sjezdu sejdou v sobotu ráno.

Hladík neuspěl při volbě 1. místopředsedy KDU-ČSL, volba se bude opakovat

Ministr životního prostředí Petr Hladík dnes nebyl na sjezdu v Olomouci zvolen 1. místopředsedou KDU-ČSL ani ve druhém kole. Volba se bude opakovat od začátku včetně nominací na tento post. Hladík byl jediným kandidátem, do vedení si ho přál nový předseda Marek Výborný. Ve druhém kole Hladík získal 126 hlasů delegátů, potřeboval jich 142.

Na 1. místopředsedu bylo původně nominováno sedm členů KDU-ČSL, šest se kandidatury po volbě předsedy vzdalo. Byl mezi nimi i dosavadní předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, kterého dnes v čele strany vystřídal Výborný.

Hladík delegátům řekl, že v případě zvolení 1. místopředsedou se chce zaměřit na přípravu strategie strany pro další období, spolupráci v koalici Spolu a motivovat členy k volebnímu úspěchu. „Chci být motorem, který bude motivovat členskou základnu k tomu, jak vyhrát příští rok volby,“ řekl Hladík Ve vedení KDU-ČSL se chce snažit stranu stmelovat a pomáhat řešit případné spory. Zaměří se i na komunikaci KDU-ČSL směrem k voličům. „Musíme lidem začít naslouchat a ne jim říkat, jak se mají chovat,“ podotkl Hladík. Večer se na sjezdu KDU-ČSL představí další kandidáti na místopředsedy a členy předsednictva, k hlasování o nich se účastníci sjezdu sejdou v sobotu ráno. Nové vedení KDU-ČSL bude muset podle Hladíka připravit strategii, dohodnout další fungování koalice Spolu a zahájit přípravu volební kampaně.

  Nic mimořádného, říká k půlmiliardové pokutě Havlíček. Na řešení je prý dost času, navzdory ultimátu

Delegáti dali podle Výborného jasný signál pokračování Spolu

Delegáti sjezdu KDU-ČSL dali podle Výborného svou volbou jasný signál pro koalici Spolu. Uvedl to na tiskové konferenci po svém zvolení na dotaz ohledně dohody o společné cestě lidovců s ODS a TOP 09 do sněmovních voleb v příštím roce. Začne v tom směru jednat s předsedou ODS a premiérem Petrem Fialou a předsedkyní Sněmovny a TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. Uvedl, že on i jeho protikandidát ve druhém kole Marian Jurečka jasně deklarovali vůli pokračovat v projektu Spolu.

Na adresu konzervativních protikandidátů zopakoval, že lidovci nemají moralizovat a vychovávat, ale věnovat se praktické politice. Poslance Šimona Hellera a senátora Jiřího Čunka odmítl označit za stranické křídlo. „Nechci je označit za křídlo, oba propadli už v prvním kole, budu s nimi hovořit a žádat o držení vnitřní disciplíny,“ uvedl s tím, že voliči neočekávají od politické strany vychovávání. „Na to mají kněze a psychoterapeuty, ne politickou stranu,“ konstatoval.

Lidovcům podle osmačtyřicetiletého Výborného škodí, že na veřejnosti stále „znovu a znovu probírají svoje kořeny“. To ale současně neznamená, že strana svoje hodnoty nemá a nectí.

V komunikaci KDU-ČSL plánuje Výborný spolupracovat s jihomoravským hejtmanem Janem Grolichem, který prokázal zkušenosti v krajských volbách. Uvedl to na dotaz ohledně rozšíření komunikace na platformy užívané mladými. Ve straně chce vybudovat odborný tým.

Při oznámení své kandidatury před dvěma týdny Výborný uvedl, že voliči by před sněmovními volbami měli vědět, že lidovci se zajímají o každou obec. „Pro KDU-ČSL žádná obec nemůže být zapomenuta, každá obec pro nás je důležitá. Její občanská vybavenost, stejně tak nám musí jít o rodiče,“ vypočítal. Lidovci podle něj mají pečovat i o kvalitní moderní vzdělávání a rozvoj venkova.

Začal volební sjezd lidovců, Jurečka vyzval k setrvání v koalici Spolu

V Olomouci dnes začal volební sjezd vládních lidovců. KDU-ČSL by podle aktuálních průzkumů volebních preferencí samostatně nedostala pět procent potřebných pro vstup do Sněmovny. Jurečka se domnívá, že jistotu setrvání v dolní komoře lidovcům zajistí účast v koalici Spolu. Vláda podle něj musí dělat nepopulární kroky, zmínil například důchodovou reformu. Chybu vidí v komunikaci strany. Co nejdříve proto chce posílit strategickou i každodenní komunikaci tak, aby byli lidovci připraveni na sněmovní volby v příštím roce.

Fiala hájil kompromisy v kabinetu i v koalici Spolu, které považuje za nutné. „Když spolu v něčem nesouhlasíme, jsme otevření, věcní a dokážeme se o tom bavit a dojít ke kompromisu,“ míní. Připomněl, že vláda čelila energetické či migrační krizi způsobené ruskou invazí na Ukrajinu, bojovala s inflací a zdědila vysoké deficity rozpočtu. Po sjezdu je připravený spolupracovat s kýmkoli, koho si lidovci vyberou.

  Budoucí ministr zdravotnictví uvedl tři kroky, kterými chce bojovat s covidem

Koalici Spolu hájila také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní jde o jedinou politickou sílu, která může porazit hnutí ANO. „Do voleb je rok, pojďme pracovat na tom, abychom toto dokázali a abychom nešli slovenskou cestou,“ řekla.

Vedle Jurečky a Výborného kandidují na předsedu lidovců také senátor Jiří Čunek a jihočeský poslanec Šimon Heller, oba bez podpory regionů. Kandidaturu pražské organizace KDU-ČSL přijal její předseda Tomáš Kaplan. Sám sebe pak přímo na sjezdu nominoval Jiří Regner z Královéhradeckého kraje. Nominací z krajů se naopak vzdali Michaela Šojdrová a Pavel Bělobrádek, podpořili Jurečku a Výborného.

Kaplan chce návrat k jasnému srozumitelnému hlasu. „Máme směry a hodnoty, které nikdo nemá. Rodina je hlavní akcent, a to by mělo zůstat,“ uvedl. Čunek uvedl, že ho ke kandidatuře vedlo zoufalství. „Jestliže firma jde ke dnu, kapitáni tam nemohou být znovu,“ řekl s tím, že dosavadní vedení může přijít s řešením padajících preferencí, ale úplně tomu nevěří.

Bývalý premiér a předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) ve zdravici přirovnal nynější stav strany k trosečníkům. Delegáti sjezdu by proto podle něj při volbě vedení měli rozdat pomyslná vesla lidem, kteří mají více sil a energie, přičemž jejich věk není rozhodující. „Mít ve vedení dva ministry vnitřně provázaných resortů, ministry, kterým se evidentně daří, by bylo myslím si terno,“ řekl. Jurečka je ministr práce a sociálních věcí, Výborný ministr zemědělství.

Jurečkovu pozici oslabila před deseti měsíci kauza vánočního večírku v době tragické střelby na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, jeho postavení zhoršily také velmi nízké volební preference.

Část strany volala v zimě po uspíšení sjezdu, návrh Jurečkových kritiků ale neuspěl. Jurečka tehdy argumentoval blížícími se evropskými a krajskými volbami. Zavázal se, že nebude funkci obhajovat, nezíská-li strana dva europoslance, neposílí senátorský klub a nedosáhne minimálně na jednu hejtmanskou funkci. Podle svých slov nenaplnil tyto podmínky plně.

Výborný: Koalice Spolu má stále smysl, může zastavit nástup populistů k moci

Koalice Spolu má podle kandidáta na předsedu KDU-ČSL Marka Výborného nadále smysl, jako jediná může příští rok zastavit nástup populistů k moci a uspět ve sněmovních volbách. Podle Výborného ale musí přesvědčit i ty voliče, kteří nyní nechodí volbám a tvrdí, že nemají koho volit. Výborný to dnes řekl na sjezdu KDU-ČSL v Olomouci při diskusi kandidátů na předsedu lidovců. Do volby předsedy půjde šest kandidátů.

„Lidovci vždy dávali přednost odpovědné politice. Chci mít šanci skládat příští vládu a prosazovat náš lidovecký program, a právě proto mi dává koalice spolu největší smysl,“ uvedl Výborný, podle kterého má ale smysl pouze taková koalice Spolu, v níž budou lidovci svébytnou a sebevědomou stranou. „Máme odpovědnost za tuto zemi. Nechci se za rok dívat na to, jak naši zemi ovládnou populisté, komunisté a extremisté. Ti všichni nabízejí lákavá černobílá řešení. Když neuděláme nic, stane se přesně toto. ANO a SPD už testují svoje soužití v několika krajích, a tohle nechceme,“ varoval Výborný.

  Policie hledá 66letého muže podezřelého z útoku na ženu leptavou látkou. Může být ozbrojený

Obhajující předseda KDU-ČSL Jurečka se v projevu, na který dal sjezd všem kandidátům po čtvrthodině, omluvil za pochybení, kterých se dopustil, současně ale konstatoval, že každý, když něco dělá, se chyb dopouští. Sám sebe označil za srdcaře, který vždy pracoval s maximálním nasazením, a vyzval spolustraníky k vyššímu výkonu před volbami. Mezi lidmi, se kterými by chtěl spolupracovat, jmenoval Výborného, předsedu sněmovního klubu Aleše Dufka, náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka a starostku Kravař Moniku Brzeskovou. Z programových priorit dostupné bydlení, lepší daňovou politiku, flexibilnější pracovní trh či kvalitní vzdělávání.

Podle jihočeského poslance Šimona Hellera by měli být lidovci připraveni na samostatnou cestu k volbám pro případ, že jejich koaliční partneři přestanou mít náladu je zachraňovat. Strana by měla hájit konzervativní hodnoty, opakoval. S odvoláním na zakladatele strany zmínil jako málo podstatné legislativní návrhy typu myslivecký zákon či zálohování PET lahví. Voliči podle Hellera musí vědět, že prioritní jsou pro lidovce základní hodnoty, jako je tradiční manželství pojímané jako svazek muže a ženy. KDU-ČSL podle Hellera musí hájit svoji značku a starat se o svoje „rodinné stříbro“, který je silná členská základna.

Podle předsedy pražské organizace KDU-ČSL Tomáše Kaplana koalice Spolu může být příští rok jediným vážným soupeřem hnutí ANO a možná i vítězem voleb, avšak mělo by se hovořit také o tom, že účast v koalici bere lidovcům jejich odlišnost a určitou část autenticity. „Našim voličům bereme možnost, aby nás volili kvůli nám samým,“ uvedl Kaplan, Za chybu považuje Kaplan to, že KDU-ČSL letos kandidovala pod hlavičkou Spolu do Evropského parlamentu. „Spoluprací s ODS jsme do určité míry potlačili naše silné evropanství,“ míní Kaplan, podle kterého byla utlumena i snaha o co nejširší spolupráci v Evropě a přestalo se hovořit o tématu přijetí eura.

Kandidát na předsedu Jiří Regner z Královéhradeckého kraje míní, že KDU-ČSL musí soustředit své síly na rozvoj členské základny. „Je třeba si uvědomit, že našim zlatem je členská základna a mladí lidovci, to nemá nikdo,“ uvedl Regner, podle kterého by se lidovečtí ministři měli věnovat své práci a předseda zase straně. „Naše loď členské základny se potápí a utrpěla rány, které je potřeba zahojit,“ dodal.

Koalice Spolu je podle Výborného jediný politický subjekt, který může příští rok při sněmovních volbách porazit současnou opozici. Účast v koalici Spolu neohrožuje identitu KDU-ČSL. „Ukazuje se, že voliči stále umí ocenit schopnost dohody a spolupráce politicky a programově blízkých subjektů. Koalice bude tak silná, jak silné bude mít základy, na jakých stojí. Bez silné KDU-ČSL nebude silná koalice Spolu. Silná KDU-ČSL, to musí být náš společný úkol a odmítám se smířit s tím, že jdeme na porážku,“ řekl Výborný.

Společným cílem KDU-ČSL a Spolu musí být podle Výborného úspěch ve sněmovních volbách. „Musíme přesvědčit 20 procent voličů, kteří dnes říkají, že nemají koho volit, aby k volbám přišli. A musíme jim dát důvod, aby volili KDU-ČSL a koalici Spolu. Když toto dokážeme, tak znovu vyhraje,“ dodal.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com