V americkém Idahu přinesla žačka šesté třídy do školy zbraň. Postřelila dva spolužáky a zaměstnance

irozhlas.cz

Žákyně šesté třídy si přinesla do školy na východě amerického státu Idaho zbraň a následně postřelila dva žáky a zaměstnance školy, než ji odzbrojila učitelka. Všichni tři lidé, které střelkyně zasáhla, utrpěli zranění končetin a předpokládá se, že přežijí, uvedla v pátek agentura AP s odvoláním na místní úřady. První zprávy z místa čtvrtečního incidentu uváděly, že ve škole střílel jeden ze studentů.

Dějištěm násilí byla škola v městečku Rigby, kam docházejí děti ve věku odpovídajícím druhému stupni základní školy v ČR. Podle AP se tu učí asi 1500 žáků šestého až osmého ročníku. Na místě zasahovalo několik policejních jednotek a žáky evakuovali do nedaleké budovy střední školy, kde si je převzali rodiče.

Šerif místního okresu Jefferson County Steve Anderson uvedl, že dívka vytáhla zbraň z baťůžku a několikrát vystřelila uvnitř školy i mimo ní. Odzbrojila ji učitelka, která ji také zadržela, než ji převzali strážci zákona. Ti dívku z blízkého města Idaho Falls odvezli do vazby. Šerif neuvedl dívčino jméno. Úřady zjišťují její motiv a také to, kde získala zbraň.

Zraněný dospělý, který utrpěl hladký průstřel končetiny, byl již propuštěn z nemocnice, uvedl doktor Michael Lemon. Oba zranění žáci – podle serveru ABC News dívka a chlapec – zůstanou v nemocnici přes noc. I když jsou v dobrém stavu, je podle lékaře možné, že zapotřebí bude jednoho operovat.

„Byli jsme právě ve třídě s naším učitelem, když jsme uslyšeli hlasitou ránu a pak další dvě. Pak byl slyšet křik,“ vylíčil dvanáctiletý Yandel Rodriguez. „Náš učitel to šel zkontrolovat a našel krev,“ dodal.

„Je to ta nejhorší noční můra, jaká se může stát,“ řekl o střelbě šéf okresního školství Chad Martin. „Připravovali jsme se na to, ale ve skutečnosti nikdy nemůžete být na to úplně připraveni,“ dodal podle ABC.

  Rusko v srpnu se spojenci uspořádá vojenské cvičení u hranic s Afghánistánem

Agentura AFP poznamenala, že úřady neuvedly věk dívky, která střílela, ale obvykle mívají žákyně šesté třídy jedenáct či dvanáct let. Střelba podle šerifa začala ve vstupní hale a pokračovala venku.

Loni bylo v USA zabito více než 43 000 lidí střelnou zbraní, dodala AFP s odvoláním na server Gun Violence Archive. Do tohoto údaje jsou zahrnuty i sebevraždy.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com