Tisíce lidí demonstrovaly v Turecku proti Izraeli

novinky.cz

Tisíce lidí demonstrovaly v pondělí pozdě večer před izraelským velvyslanectvím v Ankaře a konzulátem v Istanbulu kvůli eskalaci násilí mezi Izraelem a Palestinci. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se v prohlášení postavil na stranu Palestinců, uvedla agentura Reuters.

Navzdory koronavirové uzávěře v Turecku, kdy platí zákaz nočního vycházení, vyrazili demonstranti před izraelský konzulát v největším tureckém městě Istanbulu. Mávali zde palestinskými vlajkami a skandovali: „(Turečtí vojáci) do Pásma Gazy“ či „Pryč s Izraelem, pryč s Amerikou“.

Prezident Erdogan v pondělí hovořil po telefonu s jordánským králem Abdalláhem II., palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem, šéfem radikální palestinské organizace Hamás Ismáílem Haníjou a dalšími blízkovýchodními lídry. Podle Erdoganovy kanceláře prezident jordánskému králi sdělil, že „nelidské“ útoky Izraele proti Palestincům jsou namířeny proti všem muslimům a že Turecko a Jordánsko musejí jednat společně, aby útoky zastavily.

Násilné střety z posledních dní mezi palestinskými demonstranty a izraelskou policií kvůli Jeruzalému v pondělí vyústily v raketové útoky Hamásu proti židovskému státu. Na palestinské Pásmo Gazy v odvetě zaútočilo izraelské letectvo. O život přišlo podle palestinských úřadů 20 lidí včetně devíti dětí, téměř sto lidí je zraněných.

Podporu Izraeli vyjádřily v průběhu pondělka Spojené státy. Británie a Evropská unie vyzvaly k okamžitému zastavení násilí na obou stranách.

Autor: ČTK

  Maďar: Vláda neměla rušit testování, po Vánocích zemřou stovky až tisíce lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com