Ministři zahraničí budou schvalovat nové sankce proti Bělorusku

Europeum

Na nových sankcích proti běloruskému režimu by se dnes měli shodnout ministři zahraničí zemí Evropské unie. Vedle již několikáté série postihů vůči běloruským činitelům, institucím či firmám plánuje evropský blok zavést rovněž citelnější hospodářské sankce, které mají zasáhnout například finanční sektor, ropný průmysl či vývoz klíčové běloruské suroviny – potaše.

Státy EU již podmínky nových sankcí předjednaly minulý týden. Zákaz cest do unie či zmrazení majetku na její území by se podle diplomatů mělo týkat 78 představitelů režimu autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka a sedmi subjektů. Unijní země se však tentokrát nehodlají spokojit pouze s těmito postihy, které již uvalily na desítky činitelů včetně Lukašenka a jež řada diplomatů považuje za nedostatečné. V reakci na květnové nucené přistání civilního letu v Minsku a uvěznění opozičního novináře Ramana Prataseviče chtějí režim připravit o významné zdroje příjmů.

V plánu je proto zákaz poskytování půjček Bělorusku či nákupů jeho krátkodobých dluhopisů.Široká shoda panuje i na omezení nákupu a prodeje některého zboží, například tabákových výrobků, ropy a ropných produktů. Omezení se má týkat rovněž uhličitanu draselného neboli potaše, který se používá v průmyslu a jehož je Bělorusko druhým největším světovým vývozcem. Není však zatím zcela jasné, zda dnes ministři rozhodnou o některých z těchto omezení, či je například budou mít na stole až lídři unijních zemí, kteří se sejdou ve čtvrtek v Bruselu.

Autor: ČTK

  Tři lidé zahynuli a tři další utrpěli zranění při střelbě v centru Paříže

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com