Bílý dům: Kazetová munice z USA už je na Ukrajině a efektivně se tam používá

Ukrajinská armáda už používá kazetovou munici dodanou ze Spojených států. Na dnešním tiskovém briefingu to oznámil zástupce Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. Munice je podle něj efektivní při manévrování ruských jednotek na Ukrajině a proti jejich obranným pozicím, informovala agentura Reuters.

„Dostali jsme od Ukrajinců nějakou prvotní zpětnou vazbu, používají to docela efektivně,“ řekl Kirby k využití americké kazetové munice na Ukrajině.

Kazetová munice v určité fázi svého letu exploduje a rozpadne se na menší nálože, které se rozptýlí v širším okolí. Nevybuchlé nálože mohou představovat nebezpečí pro civilisty i dlouho po skončení konfliktu. Tento fakt vedl ke vzniku Úmluvy o kazetové munici a jejím zákazu asi ve 120 zemích světa. Spojené státy nicméně tvrdí, že podíl nevybuchlých menších náloží v jimi poskytnutých dělostřeleckých granátech ráže 155 milimetrů je menší než 2,5 procenta.

Kyjev slíbil, že granáty použije pouze pro vytlačení koncentrovaného množství ruských vojáků. Ačkoliv Ukrajina i Rusko tento typ zbraně v současném konfliktu již použily, Moskva na dodávku Spojených států reagovala s rozladěním a uvedla, že Washington se de facto přiznal k páchání válečných zločinů na Ukrajině.

ČTK

  Tchaj-wan zaregistroval blízko ostrova 59 čínských vojenských letounů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com