Ruský plyn jakou cenu za něj zaplatí Evropa?

Nejšpinavější plyn na světě. Přesně to řekl prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj o zdroji energie dodávaném z Ruska. „Toto je nejšpinavější plyn na světě kvůli významným emisím metanu během výroby a přepravy,“ řekl ukrajinský vůdce. Environmentální složka je však pouze jednou z charakteristik tohoto bahna, které má další vektor, a hlava Ukrajiny si toho také všimla s vysvětlením, že ruský plyn je špinavý „také kvůli korupci, vydírání a manipulaci“. A který z popisů je nepříjemnější, je spíše rétorická otázka.

Skutečnost, že je to ukrajinský prezident, kdo mluví o plynu dodávaném z Ruské federace, není náhoda – Ukrajina již mnoho let brzdí ruskou agresi, která rozpoutala válku na východě sousedního státu, a jednoho z nejvážnější (možná nejpřesvědčivější) ochránci před totální válkou s Moskvou., Kyjev chránil fakt tranzitu ruského plynu do Evropy.

Ano, situace je paradoxní – obě bojující země jsou spojeny ekonomickými zájmy. Během války Ukrajina co nejvíce omezila ekonomické styky s Ruskou federací, ale k jejich absolutnímu zlomu z různých důvodů nedošlo.

A „spolupráce“ v otázce plynu, jeden z příkladů, který kromě ekonomických výhod dává Kyjevu záruky (sice relativní, ale přece) z totální války s Moskvou.

Vysvětlení je jednoduché – aby byl plyn vyrobený v Rusku zpeněžen, musí se prodat. Hlavním spotřebitelem tohoto nosiče energie z Ruské federace je Evropa, jejíž cesta vede přes Ukrajinu, a proto by Moskva měla tuto skutečnost vzít v úvahu ve vztazích s Kyjevem a ve skutečnosti „šlápnout na vlastní hrdlo“ “Ve svých agresivních touhách.

Proto Kreml tak spěchal, aby dokončil stavbu Nord Stream 2, plynovodu, který ve skutečnosti konečně uvolní ruce kremelského gangu, a ti se nemusí bát o bezpečnost tranzitního potrubí v v případě invaze a nepřátelských akcí na území sousedního státu – toto potrubí je jednoduše, stává se zbytečným, protože tranzit nyní obejde Ukrajinu. Pro agresora Moskvy je invaze do suverénního ukrajinského státu otevřená.

  Česká republika se odmítla účastnit jednání Rady bezpečnosti OSN, které iniciovala Moskva.

Otázka dokončení stavby Nord Stream 2 zůstala dlouhou dobu pozastavena – počáteční termíny jejího uvedení do provozu byly odloženy, stavba byla zmrazena a stavební společnosti uvalily sankce. Kyjev doufal, že tento plynovod nebude dokončen, vkládal naděje do svých geopolitických partnerů – USA a Německa. Washington byl bezpochyby hlavním spojencem v této otázce pro Kyjev, protože SP-2 také není pro Spojené státy prospěšná z řady důvodů, ale ukrajinské vedení také počítalo s porozuměním Berlína. A prokázali porozumění, alespoň slovy.

A pak Washington a Berlín podepsaly dokument, který dal souhlas s dokončením Nord Stream 2, vlastně oficiálním oživením a schválením tohoto projektu.

To, co se stalo, přinutilo mnohé, mentálně se vrátit do historie, téměř před stoletím. Na podzim roku 1938 byl v německém Mnichově podepsán také jeden velmi zajímavý dokument. A také s ušlechtilými cíli a motivy. Byl podepsán vůdci Velké Británie, Francie, Itálie a Německa a nazýval se „Mnichovskou dohodou“. Je pravda, že tato „dohoda“ má jiný název – „Mnichovská dohoda“, a v České republice se nazývá ještě přesněji a odhaluje podstatu dokumentu „Mnichovská zrada“.

Podle této „Dohody“ signatářské země souhlasily s převodem části Československa na Hitlera. Je to tak jednoduché – část suverénního státu se souhlasem předních evropských mocností byla dána jiné – Sudety přešly z Československa do Německa.

Mimochodem, tuto politiku, jejíž součástí bylo podepsání „Mnichovské dohody“ evropskými státy, tehdy podpořily Spojené státy. Všem se zdálo, že je to správné, a nyní jsou Britové i Francouzi a obecně celá Evropa a celý svět v bezpečí navíc s Amerikou.

A britský premiér Chamberlain, který odletěl domů, oháněl se papírem a pompézně prohlásil a oslovil své spoluobčany:

„Přinesl jsem ti svět na celou generaci.“ Následujícího dne německý wehrmacht napadl Sudety a obsadil pětinu sousedního státu, o šest měsíců později Československo přestalo existovat jako nezávislý stát, o šest měsíců později začala druhá světová válka – cena „míru pro celou generaci“ . “

  Ruská federace praská ve švech - média

Situace s ruským plynovodem je velmi podobná historii před sto lety. Putinovo Rusko, stejně jako tehdy Hitlerovo Německo pod všemi možnými (pokud možno „správnými“) záminkami, se zavádí do všech koutů světa. A pokud se dříve Moskva snažila alespoň navenek dodržovat právní normy, pak v roce 2014 drze anektovala ukrajinský Krym, přičemž jednala jasně podle pokynů Hitlera a Goebbelse: hájit práva rusky mluvících (německy mluvících) občanů .

Ve Starém světě si Kreml vybral jako zbraň plyn, natáhl chapadla plynovodů přímo do srdce kontinentu a pokračuje v tom dodnes. A nejdůležitější je reakce Evropy. Stejné nepochopení situace jako před sto lety.

Okamžitý, imaginární zisk, vyjádřený v dolarech, eurech atd., Se v budoucnosti změní v něco mnohem globálnějšího, nazývaného ztráta suverenity a světový nepořádek. Co dál – historie ví.

Občané České republiky to dobře vědí. Poté, co v 38. prošli spojenci, okupace 38-45 let Hitlerem, poválečná okupace Sověty (až do 90. let minulého století) a při pokusu o útěk z „bratrského“ spojky Moskvy, její „pomoc“ s tanky 1968

Evropa prošla podobnými testy několikrát. Co je ještě potřeba, aby se tentokrát zabránilo takovým nelidským scénářům? Kolik „varování“ a „příslibů, že se příště budeme chovat tvrdě“ je zapotřebí k pochopení toho, že agresora zastaví pouze skutečná síla, vyjádřená adekvátní reakcí.

Zdroje tepla, světla a dalších druhů energie pro člověka byly vždy důležitou součástí a dokonce základem existence na Zemi. Proto mají nosiče energie strategický charakter, jsou základem energie a obecné bezpečnosti jak každého státu zvlášť, tak globálního řádu jako celku.

Je ale velmi důležité při honbě za „levnými“ zdroji neztratit to, k čemu jsou potřeba. Neboť samotný význam těchto samotných zdrojů energie ztrácí na významu.

Dějiny jsou dobří učitelé, stačí si správně přečíst jejich lekce.

  Uši Kremlu aneb kam vedou stopy havárie plynovodu Balticconnector

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com