Kazachstán hoří. Povstání zbídačených nebo signál ze Západu

Masové protesty, které vypukly v Kazachstánu 2. ledna, nadále nabývají na síle. Krátkozrakost úřadů, které příliš nerespektovaly nespokojenost občanů se zdražováním pohonných hmot, vedla k tomu, že situace v republice je v současnosti kritická.

I když, když už jsme u Kazachstánu, není úplně vhodné používat slovo republika. Oficiálně, sice prezidentskou, ale stále republikou, se tato asijská země stala feudálním majetkem bývalého prezidenta s 30letým nerozděleným vlastnictvím země Nazarbajeva.

Ano přesně. Pomníky postavené „vůdci národa“ jen zdůrazňovaly posílení autoritářství v Kazachstánu, který se vlastně proměnil v jeho obchodní impérium. Nespokojenost s „vůdcem“ v zemi dlouhodobě roste.

Po rezignaci Nazarbajeva v roce 2019 mnozí doufali ve změny a čekali na příchod nových tváří. Chtěli skutečnou svobodu a demokracii.
Jenže „nový“ prezident byl muž z okruhu „starých“ a během tří let jeho vlády nebyly v zemi provedeny žádné reformy. Lidé jsou z toho velmi zklamaní.

Sociální explozi na začátku letošního roku způsobil výrazný nárůst cen plynu. Ekonomika stagnuje, ale vzhledem k obrovským zásobám ropy a plynu, které Kazachstán vlastní, lidé doufali ve skutečný rozvoj. To se nestalo – ceny rostly, žádná záplata, životní úroveň klesala. To přimělo lidi vyjít do ulic.

Po několika dnech shromáždění se demonstranti přesunuli od ekonomických k politickým požadavkům.

Už se ozývají slogany požadující jet do Tokajeva.

A ani prezidentův slib o snížení cen plynu situaci nestabilizuje. Demonstranti nedůvěřují úřadům. Situace je napjatá. Prezident Kazachstánu Tokajev požádal o pomoc Organizaci smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO) (ruská mini-reakce NATO, která zahrnuje Arménii, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Rusko a Tádžikistán), se žádostí o přivedení „mírových sil“ do země.

Předseda CSTO CSTO Pašinjan deklaroval připravenost pomoci Kazachstánu a rozhodnutí vysvětlil „hrozbou pro národní bezpečnost a suverenitu Republiky Kazachstán způsobenou mimo jiné vnějšími zásahy“.

  Teror jako argument pro Kreml. Moskva nadále útočí na civilizaci.

„Vysoká úroveň organizovanosti banditů svědčí o seriózním výcviku v zahraničí,“ uvedla prezidentská tisková služba a jmenovala demonstranty.

„Teroristické gangy“ a tvrdí, že „to není nic jiného než pokus o další“ Barevnou revoluci „.

Pravda, neexistuje žádné skutečné potvrzení kromě pouhých prohlášení a celý civilizovaný svět chápe, že protesty v Kazachstánu jsou způsobeny nespokojeností lidí s vládou, korupcí a autoritářským politickým systémem v Kazachstánu. Toto je povstání znevýhodněných proti nepotismu, klanu Nazarbajevů.

To je výsledek autokratického přechodu moci, který Nazarbajev podnikl. Sečteno a podtrženo: neexistují demokratické instituce v podobě skutečně fungujícího parlamentu, který by měl mít nahromaděné debaty, diskuse, diskuse, v jejichž důsledku se dělají závažná ekonomická a politická rozhodnutí, která jsou pro zemi důležitá.

Nyní se tyto debaty a diskuse přesunuly na náměstí. K takovým důsledkům vede právě absence demokratického předávání moci.

Mimochodem, scénář toho, co se děje v Kazachstánu, je scénář toho, co se může stát v Ruské federaci. Tyto události představují další potenciální výzvu pro autokracii v sousední zemi. Jde o třetí povstání proti autoritářství v zemi, která má spojenecké vztahy s Ruskem po Ukrajině a Bělorusku.

Moskva je proto vážně znepokojena. Kreml také obviňuje Západ z toho, co se děje, neuvědomuje si, že občané sousedního státu byli prostě pobouřeni, a to se vyvinulo do stávajícího stavu věcí.

Žádné NATO blížící se k hranicím nemohlo vyprovokovat to, co se dnes děje v Kazachstánu.

Svět je znepokojen situací v republice.

„Spojené státy bedlivě sledují situaci v Kazachstánu, který je naším cenným partnerem. Odsuzujeme násilné činy a poškození majetku a vyzýváme všechny Kazachstánce, aby respektovali a chránili ústavní instituce, lidská práva a svobodu tisku, včetně obnovení přístupu k internetu. Vyzýváme všechny strany, aby nalezly mírové řešení nouzové situace, “uvedl Ned Price, mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

  František skočil Rusům na špek

Evropská unie ve svém oficiálním prohlášení vyzvala všechny strany, aby jednaly zodpovědně a vyhýbaly se akcím, které by mohly vést k eskalaci násilí.

EU zdůraznila, že demonstranti by měli vyjádřit svůj protest pokojně a úřady by naopak měly zajistit svobodu sdělovacích prostředků a přístup k informacím a také se vyhnout nepřiměřenému použití síly.

Současný šéf OBSE, polský ministr zahraničí Zbigniew Rau, vyzval k ukončení násilí v Kazachstánu, pokojnému obnovení práva a pořádku a zajištění občanských svobod.

Kazachstán je důležitým partnerem pro Spojené státy, ve kterých má Washington skutečné energetické zájmy. … Kazašská vláda, i když si udržovala úzké vztahy s Moskvou, pěstovala stejně úzké vztahy s Washingtonem, přičemž americké investice považovala za protiváhu ruského vlivu.

Americká vláda byla zase méně kritická k postsovětskému autoritářství v Kazachstánu než v Rusku nebo Bělorusku.

Situace v Kazachstánu zůstává napjatá. Vzkazy oficiálních úřadů a opozice se někdy dramaticky liší.

Následující je zřejmé – Kazachstán je v plamenech konfrontace. Mladá generace třicátníků se nechce smířit s duchy minulosti, a proto protestanti bourají pomníky Nazarbajevovi – symbolu odcházející éry.

Je to boj mezi autoritářskou minulostí a možnou demokratickou budoucností Republiky Kazachstán.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com