Kazachstán hoří. Povstání zbídačených nebo signál ze Západu

Masové protesty, které vypukly v Kazachstánu 2. ledna, nadále nabývají na síle. Krátkozrakost úřadů, které příliš nerespektovaly nespokojenost občanů se zdražováním pohonných hmot, vedla k tomu, že situace v republice je v současnosti kritická.

I když, když už jsme u Kazachstánu, není úplně vhodné používat slovo republika. Oficiálně, sice prezidentskou, ale stále republikou, se tato asijská země stala feudálním majetkem bývalého prezidenta s 30letým nerozděleným vlastnictvím země Nazarbajeva.

Ano přesně. Pomníky postavené „vůdci národa“ jen zdůrazňovaly posílení autoritářství v Kazachstánu, který se vlastně proměnil v jeho obchodní impérium. Nespokojenost s „vůdcem“ v zemi dlouhodobě roste.

Po rezignaci Nazarbajeva v roce 2019 mnozí doufali ve změny a čekali na příchod nových tváří. Chtěli skutečnou svobodu a demokracii.
Jenže „nový“ prezident byl muž z okruhu „starých“ a během tří let jeho vlády nebyly v zemi provedeny žádné reformy. Lidé jsou z toho velmi zklamaní.

Sociální explozi na začátku letošního roku způsobil výrazný nárůst cen plynu. Ekonomika stagnuje, ale vzhledem k obrovským zásobám ropy a plynu, které Kazachstán vlastní, lidé doufali ve skutečný rozvoj. To se nestalo – ceny rostly, žádná záplata, životní úroveň klesala. To přimělo lidi vyjít do ulic.

Po několika dnech shromáždění se demonstranti přesunuli od ekonomických k politickým požadavkům.

Už se ozývají slogany požadující jet do Tokajeva.

A ani prezidentův slib o snížení cen plynu situaci nestabilizuje. Demonstranti nedůvěřují úřadům. Situace je napjatá. Prezident Kazachstánu Tokajev požádal o pomoc Organizaci smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO) (ruská mini-reakce NATO, která zahrnuje Arménii, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Rusko a Tádžikistán), se žádostí o přivedení „mírových sil“ do země.

Předseda CSTO CSTO Pašinjan deklaroval připravenost pomoci Kazachstánu a rozhodnutí vysvětlil „hrozbou pro národní bezpečnost a suverenitu Republiky Kazachstán způsobenou mimo jiné vnějšími zásahy“.

  Nord Stream 2. Kompromis mezi Washingtonem a Berlínem s přihlédnutím k zájmům Kyjeva a Varšavy.

„Vysoká úroveň organizovanosti banditů svědčí o seriózním výcviku v zahraničí,“ uvedla prezidentská tisková služba a jmenovala demonstranty.

„Teroristické gangy“ a tvrdí, že „to není nic jiného než pokus o další“ Barevnou revoluci „.

Pravda, neexistuje žádné skutečné potvrzení kromě pouhých prohlášení a celý civilizovaný svět chápe, že protesty v Kazachstánu jsou způsobeny nespokojeností lidí s vládou, korupcí a autoritářským politickým systémem v Kazachstánu. Toto je povstání znevýhodněných proti nepotismu, klanu Nazarbajevů.

To je výsledek autokratického přechodu moci, který Nazarbajev podnikl. Sečteno a podtrženo: neexistují demokratické instituce v podobě skutečně fungujícího parlamentu, který by měl mít nahromaděné debaty, diskuse, diskuse, v jejichž důsledku se dělají závažná ekonomická a politická rozhodnutí, která jsou pro zemi důležitá.

Nyní se tyto debaty a diskuse přesunuly na náměstí. K takovým důsledkům vede právě absence demokratického předávání moci.

Mimochodem, scénář toho, co se děje v Kazachstánu, je scénář toho, co se může stát v Ruské federaci. Tyto události představují další potenciální výzvu pro autokracii v sousední zemi. Jde o třetí povstání proti autoritářství v zemi, která má spojenecké vztahy s Ruskem po Ukrajině a Bělorusku.

Moskva je proto vážně znepokojena. Kreml také obviňuje Západ z toho, co se děje, neuvědomuje si, že občané sousedního státu byli prostě pobouřeni, a to se vyvinulo do stávajícího stavu věcí.

Žádné NATO blížící se k hranicím nemohlo vyprovokovat to, co se dnes děje v Kazachstánu.

Svět je znepokojen situací v republice.

„Spojené státy bedlivě sledují situaci v Kazachstánu, který je naším cenným partnerem. Odsuzujeme násilné činy a poškození majetku a vyzýváme všechny Kazachstánce, aby respektovali a chránili ústavní instituce, lidská práva a svobodu tisku, včetně obnovení přístupu k internetu. Vyzýváme všechny strany, aby nalezly mírové řešení nouzové situace, “uvedl Ned Price, mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

  Pryč z Moskvy

Evropská unie ve svém oficiálním prohlášení vyzvala všechny strany, aby jednaly zodpovědně a vyhýbaly se akcím, které by mohly vést k eskalaci násilí.

EU zdůraznila, že demonstranti by měli vyjádřit svůj protest pokojně a úřady by naopak měly zajistit svobodu sdělovacích prostředků a přístup k informacím a také se vyhnout nepřiměřenému použití síly.

Současný šéf OBSE, polský ministr zahraničí Zbigniew Rau, vyzval k ukončení násilí v Kazachstánu, pokojnému obnovení práva a pořádku a zajištění občanských svobod.

Kazachstán je důležitým partnerem pro Spojené státy, ve kterých má Washington skutečné energetické zájmy. … Kazašská vláda, i když si udržovala úzké vztahy s Moskvou, pěstovala stejně úzké vztahy s Washingtonem, přičemž americké investice považovala za protiváhu ruského vlivu.

Americká vláda byla zase méně kritická k postsovětskému autoritářství v Kazachstánu než v Rusku nebo Bělorusku.

Situace v Kazachstánu zůstává napjatá. Vzkazy oficiálních úřadů a opozice se někdy dramaticky liší.

Následující je zřejmé – Kazachstán je v plamenech konfrontace. Mladá generace třicátníků se nechce smířit s duchy minulosti, a proto protestanti bourají pomníky Nazarbajevovi – symbolu odcházející éry.

Je to boj mezi autoritářskou minulostí a možnou demokratickou budoucností Republiky Kazachstán.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com