Nord Stream 2. Kompromis mezi Washingtonem a Berlínem s přihlédnutím k zájmům Kyjeva a Varšavy.

Téma dostavby ruského plynovodu, který Moskva vede přes dno Baltského moře přímo do Německa, nepřestalo být dlouho aktuální.

A čím méně času zbývá do doby možného uvedení zařízení do provozu, tím vyšší je zájem světových médií a politiků o plynovod.

Toto téma bylo také projednáno na nedávném setkání německé kancléřky Angely Merkelové a vůdce Spojených států Joe Bidena. Na schůzce ve Washingtonu se však vůdcům nepodařilo vyřešit jejich rozdíly v potrubí a dospět ke shodě na jeho dokončení.

Podle zdrojů v Bidenově administrativě však Washington a Berlín nadále hledají řešení k vyřešení dlouhodobého sporu o ruský plynovod Nord Stream 2.

Mluvíme zejména o probíhajících jednáních mezi USA a Německem. V nadcházejících dnech mají strany oznámit dohodu o této otázce.

Podrobnosti o budoucím dokumentu stále nejsou známy, ale existují informace, které

V průběhu diskusí se strany přibližují k dohodě, která zabrání obnovení nyní zrušených sankcí USA vůči provozovateli plynovodu Nord Stream 2 AG a jeho výkonnému řediteli.

Současně by jednou z klíčových složek dohody mělo být zvýšení investic obou zemí zaměřené na podporu energetické transformace Ukrajiny, její energetické účinnosti a energetické bezpečnosti.

Otázka „SP-2“ je však citlivá nejen pro Ukrajinu. Možné spuštění nového ruského plynovodu nevyhovuje ani Polsku.

Za účelem vyřešení obav týkajících se plynovodu Nord Stream-2 z Kyjeva a Varšavy vysílají USA poradce ministerstva zahraničí na Ukrajinu a do Polska. Derek Cholle tento týden navštíví Kyjev a Varšavu, aby „posílil strategickou hodnotu vztahů USA s těmito zeměmi, diskutoval o otázkách energetické bezpečnosti a probíhajících reformách“.

Během návštěvy Cholle v Kyjevě se tedy plánuje setkat s ukrajinskými představiteli, aby diskutovali o americké podpoře snah Ukrajiny čelit ruské agresi a dále pokročit v ekonomických a protikorupčních reformách.

Poradce ministerstva zahraničí se také setká s členy podnikatelské komunity, aby diskutovali o oživení ukrajinské ekonomiky.

  Jednotná měna. Vzdají se země BRICS dolaru?

Ve Varšavě uspořádá Cholle setkání s úředníky, občanskou společností a zástupci podniků, aby projednali strategické dvoustranné a regionální otázky a také téma posílení dvoustranných ekonomických vazeb.

Návštěva zástupce amerického ministerstva zahraničí na Ukrajině i v Polsku se očekává s velkým zájmem, protože Varšava a zejména Kyjev by rády dostaly odpovědi na otázky týkající se „SP-2“, zejména pokud jde o poskytnutí záruk ze strany USA a EU v případě zahájení ruského projektu.

Bez ohledu na to, jak Kreml do celého světa křičí, že Nord Stream 2 je jen ekonomický projekt, je zcela jasné, že tomu tak není. Ekonomická „ziskovost“ tohoto plynovodu pro Rusko je velmi sporná.

Podle prvotních informací byla doba návratnosti projektu až 15 let. Jak však říkají odborníci, ve skutečnosti to bude trvat nejméně 30 let a v určitých scénářích se Nord Stream 2 nemusí vůbec vyplatit.

To opět potvrzuje skutečnost, že tento plynovod není jen „nejen ekonomickým projektem“, ale „vůbec ne ekonomickým“.

Nord Stream 2 je politický projekt Kremlu, který představuje hrozbu pro celou Evropu a umožňuje Rusku pokračovat v provádění a dokonce zvyšování svých protihumánních akcí namířených proti demokracii a stabilitě na kontinentu.

Na společné tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou během své návštěvy Washingtonu americký prezident Joe Biden uvedl, že je třeba vyvinout veškeré úsilí, aby se zabránilo tomu, aby Ruská federace využívala energii jako zbraň.

Evropa ví, s kým jedná, a sleduje vývoj událostí, protože zde si pamatují, co se nakonec ukáže jako „ekonomická laskavost“ Moskvy, která chce „podat pomocnou ruku“.

Vzpomíná si na Budapešť – pomoc v roce 1956, na Prahu – pomoc v roce 1968. „Pomoc“ dnes pociťují také naši východní sousedé: Moldavsko – v Podněstří v Gruzii – v Abcházii a Jižní Osetii na Ukrajině – na Krymu a Donbasu.

  Sílící bouře: Interpretace smíšených signálů Ruska ohledně vojenské mobilizace

Možná jsou tyto příklady dostatečné k pochopení skutečných cílů vlka, který se skrývá v ovčím oděvu.

Učte se historii a vyvozujte správné závěry.

Autor: A.B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com